Свет

ПОЧИЊЕ НОВИ СУКОБ У ОВОМ ДЕЛУ СВЕТА! Моћни савезник шаље ОВОЈ држави паклено оружје!

Иран ће вероватно продати део система ПВО Сирији како би појачала своју противваздушну одбрану усред честих израелских напада, саопштила је иранска државна телевизија

– Сирија мора да обнови своју мрежу противваздушне одбране и захтева прецизне ракете за своје борбене авионе – рекао је државни емитер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Веома је вероватно да ћемо сведочити испоруци од стране Ирана радара и одбрамбених ракета, као што су Хордад 15 системи, да ојачају ПВО Сирије – пренела је ТВ, додајући да су само делови недавног споразума о одбрани са Сиријом објављени.

Хордад 15 је развијен од стране авионске индустрије Ирана да би се супротставио свим врстама авиона, укључујуће бробене млазњаке, али и крстареће ракете и дронове.

Систем је обично наоружан вођеном ракетом Сајад-3, која има максимални домет од 150 километара и висину лета до 30 километара. Систем може да открије, пресреће и истовремено уништи до шест циљева. Ирански извештај државне ТВ стиже на мање од недељу дана после једног од највећих израелских напада на Сирију ове године.

Главни циљ напада, који се догодио 19. фебруара, наводно је била база у којој су се сиријски и ирански војни званичници састајали ради унапређења програма за развој дронова и ракета. Петоро људи, укључујући четворо цивила је убијено и најмање 15 је рањено током напада.

Током протекле године у више медијских извештаја било је говора о плану да се у Сирији успостави иранска мрежа ПВО. Систем Хордад 15 поменут је у неким од ових извештаја. Међутим, до сада нису представљени докази који потврђују распоређивање било каквих иранских система ПВО у Сирији.

Ирански системи могли би да побољшају могућности сиријске ПВО. Међутим, њихово распоређивање би сигурно изазвало реакцију Израела, који је већ обећао да ће уништити било који сличан систем у Сирији.

Извор: Ало