Свет

ПОЈАВИЛИ СЕ ДОКАЗИ! Америка је у све умешана!

Pixabay.com

У војним вежбама НАТО-а „Балтопс 2022“, које су прошлог лета одржане у подручју данског острва Борнхолм у Балтичком мору, учествовали су амерички рониоци са опремом која се користи за роњење на великим дубинама, наводи се у анонимном писму које је примио амерички новинар Џон Дуган, а у које је Спутњик имао увид.

Аутор анонимног писма навео је да је у јуну 2022. године учествовао у војним вежбама НАТО-а „Балтопс 2022“ које су се одржавале у близини острва Борнхолм у Данској. По његовим речима, 15. јуна хеликоптером је стигла група Американаца у цивилу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прво ми је пало на памет да изгледају као група терориста“, пише анонимни аутор писма.

Рониоце је дочекао вицеадмирал Шесте флоте Ратне морнарице САД и група људи у цивилу. Аутор писма није чуо њихов разговор због буке хеликоптера.

Сведок даље наводи да је код америчких војника приметио ронилачке апарате МК-29 који садрже мешавину кисеоника и хелијума за роњење на велике дубине. Поред тога, америчка војска је имала и другу високо професионалну и скупу опрему коју не користе обичне војне поморске јединице. Војници су такође са собом донели мање кутије.

Рониоци су тврдили да су дошли како би учествовали у вежбама уклањања мина. Како су рекли, требало је да стигну у назначено подручје гуменим чамцем, затим да пронађу и онеспособе противбродске мине. Међутим, са собом нису имали специјалну опрему како би извршили такав задатак.

Поред тога, како се наводи у писму, амерички војници након разговора са америчким вицеадмиралом нису отишли у подручје предвиђено за вежбе и отсуствовали су дуже време.

„Напустили су чамац са својим ронилачким апаратима и нестали су под водом. Тамо су провели више од шест часова. Не постоји таква аутономна опрема која ће омогућити рониоцу да остане под водом шест сати. Са најновијим војним системима то је могуће максимално три-четири сата“, наводи аутор писма.

По његовим речима, вратили су се без кутија, а онда их је покупио хеликоптер.

Уочи војних вежби на брифингу који је организовао амерички Стејт департмент, командант Шесте флоте САД вицеадмирал Јуџин Блек изјавио је да ће се у програм војних вежби укључити подводно минирање.

Међутим, пошто Дуган није могао да ступи у контакт са аутором писма, није успео да потврди идентитет америчког вицеадмирала о коме анонимни сведок говори.
По речима Дугана, он има све разлоге да верује анонимном извору који му је послао доказе – фотографије са војних вежби и документа, али је замолио да се не објављују како га не би могли идентификовати. Дуган је примио писмо 2. октобра. Пошиљалац је у својој поруци навео да је користио имејл-адресу за једнократну употребу. Дуган је покушао да контактира аутора писма, али безуспешно.

„У потпуности верујем ономе што пише у писму. Оно садржи детаље које је могла да пружи само особа која је добро упозната са вежбама ‘Балтопс 2022’ и опремом која се користи на великим дубинама. Све је било тачно“, рекао је Дуган за Спутњик.

Подсетимо, пре недељу дана на сајту новинара Симура Херша објављен је чланак у којем се наводи да су рониоци америчке војске прошлог лета, током војних вежби, поставили експлозив на гасоводу а да су га три месеца касније активирали Норвежани

 

Извор: Wебтрибуне