Свет

ПОКУШАО ЈЕ ДА ИХ УПОЗОРИ? Снимак који је постао виралан, наговештава катастрофу и звучи као сирена (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Број погинулих у два разорна земљотреса која су јуче погодила јужну Турску и северозапад Сирије попео се на више од 4.300. У земљотресима је повређено на хиљаде људи, а на хиљаде је и оних који су остали без крова над главом, док су читави стамбени блокови сравњени са земљом.

Први земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале догодио се ноћу по хладном времену у провинцији Кахраманмарашу. Непосредно пре земљотреса, човеков најбољи пријатељ пас, је покушао да упозори грађане да ће доћи до катастрофе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снимак је постао виралан на друштвеним мрежама, а на њему се види улични пас који стоји насред улице и завија, а звук подсећа на сирену за упозорења.

Како се наводи, снимак је настао око четири ујутру, а убрзо после тога се догодио земљотрес који је разорио јужни део Турске и део Сирије. Још један снимак је освануо на Твитеру где се види да су се и птице узнемириле непосредно пре земљотреса.

Миленијумима су људи из свих крајева света примећивали да животиње постају узнемирене пред природне катастрофе. Могу ли ти сигнали да се искористе као упозорење на предстојеће катастрофе? У многим областима које редовно погађају природне катастрофе не постоје системи раног упозоравања. Али ова сведочанства о понашању животиња пред катастрофе навела су неке истраживаче да посвете озбиљну научну пажњу теорији да животиње можда имају уграђени систем који их упозорава на долазеће природне катастрофе.

То поставља интригантно питање – да ли би животиње могле да обезбеде природни рани систем упозорења за људе? Најраније забележено необично животињско понашање пред неку природну катастрофу датира из 373. године п.н.е., кад је грчки историчар Тукидид записао да пацови, пси, змије и ласице беже из града Хелике у данима пред катастрофални земљотрес, писао је Данас.

Такође једном приликом научници су на животиње, које су биле на трусном подручју у Италији, прикачили сензоре и више месеци пратили њихово кретање. Истраживање је показало да су животиње и по 20 сати пре потреса биле неуобичајено немирне. Што су биле ближе епицентру земљотреса, то би пре испољиле необично понашање. Научници су закључили да би одређивањем позиције и понашања животиња могло да се предвиди где ће бити епицентар неког новог потреса.

Извор: Srbija Danas