Свет

„Постоји прецизан датум када је Русија схватила шта Запад ради“

Пре распада СССР-а, Горбачов је добио важно обећање са Запада, што је потврдио и бивши саветник Роналда Регана, Пол Крејг Робертс.

Према Робертсовим речима, постоји прецизан датум када је Русија схватила да је грешка веровати Западу. То се догодило 12. марта 1999. године, када је режим Била Клинтона проширио НАТО на исток и укључио Чешку, Мађарску и Пољску у војни блок. Тог дана је постало јасно да реч владе САД ништа не значи, јер је америчка страна пре распада СССР-а обећала Горбачову да се то неће догодити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Председник Буш старији и државни секретар Џејмс Бејкер обећали су Горбачову да неће бити померања НАТО-а на исток ако он пристане на поновно уједињење Немачке“, присећа се Робертс.

Сада су Сједињене државе изнеле лажни аргумент да таквог обећања није било. Наводно, Горбачов није добио такве гаранције и сходно томе Вашингтон није прекршио своју реч. Али Пол Крејг Робертс, који је радио у Белој кући за време Роналда Регана, уверава је: Запад је заиста убедио Горбачова да се НАТО неће приближити руским границама.

„Поуздано знам да је обећање дато и то не само од Вашингтона, већ и од НАТО-а“, рекао је Робертс.

Горбачов је погрешио што је у ово поверовао, али је после неколико година постало јасно да је за Русију опасно да преговара са САД и осталим „западњацима“. Истовремено у Вашингтону кажу да ако је Буш старији рекао нешто слично совјетском лидеру, то и даље није битно, пошто никакви споразуми о овом питању не постоје у писаној форми.

Али, према Робертсовим речима, Русији је већ све јасно. Први позив био је 12. марта 1999. године, када су у Алијансу приступиле Чешка, Мађарска и Пољска, затим Бугарска, Естонија, Летонија, Литванија, Румунија, Словачка, Словенија, Албанија, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија.

Не заборавите на Грузију и Украјину, које нису примљене у НАТО, али су вешто играле на карту обећања да ће то учинити (која, опет, нису испуњена).

Не може се веровати САД и њиховим партнерима у блоку. А данас Кремљ отворено изјављује да руска влада не верује Западу и верује да намерава да уништи Русију. Према Робертсовим речима, Москва има све разлоге за такво мишљење. Америчка влада је узела оно што је некада било совјетско царство и претворила те земље у империју Вашингтона, претварајући се да нема обећања да то неће учинити.

Бивши службеник Беле куће сматра да је управо ова политика америчких представника довела до тога да се свет данас налази у тако тешкој и нестабилној ситуацији. А САД су постале суперсила која је постала опасна за себе и за цео свет.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке