Свет

ПРИТИСАК У БЕРЛИНУ СВЕ ВЕЋИ: Две ствари највише плаше Шолца!

Берлин је последњих дана више пута упозоравао на опасности од ескалације, истовремено инсистирајући да се НАТО не меша директно у сукоб.

Немачки канцелар Олаф Шолц одбио је да разговара о испоруци борбених авиона Кијеву плашећи се одговора Кремљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Шолц се не плаши толико ескалације сукоба колико тога да се НАТО, а посебно САД, неће умешати уколико би Русија предузме узвратне мере против, на пример, Немачке, пише лист, позивајући се на неименованог саветника немачке Владе.

Како се наводи, управо због тога је немачки канцелар захтевао да Вашингтон испоручи Кијеву тенкове „М1 абрамс“ – као услов за испоруку Украјини немачких тенкова „леопард“.

Немачки канцелар је такође први почео да кочи процес када су покренути разговори о испоруци борбених авиона Украјини, пише „Политико“. Наиме, Берлин је последњих дана више пута упозоравао на опасности од ескалације, истовремено инсистирајући да се НАТО не меша директно у сукоб.

По мишљењу аутора чланка, бојазан немачког канцелара може се објаснити тиме што иако члан 5 Споразума НАТО-а позива државе Алијансе да се међусобно помажу уколико се изврши напад на једну чланицу, не захтева од савезника да одговоре војном силом.

У јануару је Влада Немачке након снажног притиска савезника из НАТО-а саопштила да ће испоручити Украјини тенкове „леопард 2“ и да ће укинути ограничења за друге земље како би и оне могле испоручити немачке тенкове Кијеву из својих залиха. Вашингтон је такође најавио слање тенкова „абрамс“ Украјини.

После тога је украјински председник Владимир Зеленски позвао Запад да испоручи Кијеву авионе и ракете. Како су писали медији, поједини представници америчке администрације лобирају за испоруку војних ловаца Ф-16 Кијеву. Међутим, председник САД Џо Бајден и немачки канцелар Олаф Шолц саопштили су да Вашингтон и Берлин неће слати Украјини ловце.

 

 

Извор: Srbija Danas