Русија

Пророчанство Лаврова се остварује! ЗАПАД У СТРАХУ

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Предвиђање руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, које је уплашило САД и Европу, делимично се обистинило, рекао је амерички новинар Конор Галагер.

У свом чланку за Naked Capitalism (NC), колумниста је навео неуспех Запада да изолује Русију на међународној сцени. Обавезујући се да појачају санкциони притисак на Москву, САД су се надале да ће јој ускратити приступ страним технологијама и светским тржиштима. Међутим, иницијативу Американаца подржали су само њихови савезници у Европи и неколико других земаља, укључујући Канаду и Аустралију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакво стање ствари, приметио је Галагер, сведочи о неспособности Запада да реши овако велике задатке. У овом случају је приметна промена реторике америчке и европске штампе. Данас медији више не промовишу тезу да је Русија изолована од остатка света. Напротив, много чешће указују на одбијање савезника САД у Азији да следе пример ЕУ, а примећују и приближавање Русије Кини и земљама Персијског залива.

„САД су посебно разочаране двема државама које су играле кључну улогу у економској отпорности Москве: Турском и Индијом. Вашингтон није успео да убеди Анкару и Њу Делхи да се придруже санкцијама, иако су се у томе својски трудили“, рекао је Галагер.

Са тим у вези, амерички новинар је подсетио на изјаву руског министра спољних послова, Сергеја Лаврова крајем децембра прошле године. Тада је дипломата најавио пад утицаја Запада на светску економију, што би за собом повлачило потребу за покретањем преговарачког процеса.

Противници Москве овоме нису придавали никакав значај. Према аналитичару НЦ, први део изјаве руског министра већ је спроведен у дело. Сада остаје да се сачека тренутак када ће се САД и ЕУ договорити о конструктивном дијалогу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке