Русија

ПУТИН КРЕЋЕ НА БАЛКАН ПРЕКО СРБИЈЕ!?

Руски опозиционар Михаил Хордорковски указао је да ће председник Русије Владимир Путин, преко Србије покушати да дестабилизује Балкан.

Према његовим речима он жели да отежа живот Европљанима, и додао је да Русија има велики утицај на Аустрију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Путин подржава радикале било које врсте. Циљ му је дестабилизација како би могао да се позиционира као неко ко управља нестабилном ситуацијом. Ако се рат настави покушаће да дестабилизује Балкан, како би отежао живот Европљанима“, рекао је Ходорковски.

На питање да ли ће то учинити преко Србије одговорио је са „наравно“.

„На срећу су Руси идиоти. Они су то у Црној Гори покушали и од себе одгурнули ту земљу, изгубили на утицају. Али не може се увек рачунати на то да ће увек бити идиоти. Након санкција је утицај Русије постао мањи, на пример, у Немачкој. Али десничарске партије су природни партнери Путина. То и зна. И пошто гласачи радикалне деснице уобичајено подржавају Путина, онда ни не губе подршку ако Путин започне рат. То треба образриво пратити „, објаснио је Ходорковски за бечки дневник „Стандард“.

„Путинов утицај је огроман“
Он је истакао и да Русија има огроман утицај и у Аустрији.

„Имајући у виду број професионалних убица-спавача, за Путина је много лакше да убије некога у Аустрији него у било којој другој европској држави“; објаснио је он.

Због тога је, наглашава, бугарски новинар Христо Грозев из безбедносних разлога недавно напустио Беч.

„Путинов утицај у Аустрији је огроман, и то показују резултати мог Центра „досије“, који истражује његов илегални утицај на друге државе. Не знам колико ће Аустрија желети поново да заузме улогу као за време Хладног рата, када је Беч, тако рећи, био центар интеракције обавештајних служби. Када је био место за заоболажење санкција. Због данашње интеграције Европе нисам сигуран колико би друге земље биле срећне ако би Аустрија преузела ту улогу“, нагласио је он.

 

 

Извор: Б92