Русија

ПУТИНОВА ИЗЈАВА О КИНИ ШОКИРАЛА СВЕ

Изјаве руског председника Владимира Путина о Kини биле су изненађење за Запад, пишу кинески политички аналитичари.

Пре неколико дана представљен је чланак Владимира Путина написан за новинску агенцију Синхуа. У њему је руски председник изнео своје ставове о перспективама односа између Русије и Kине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Према кинеским аналитичарима, Путинова изјава је садржала прилично неочекиван тренутак за Запад.

„Путин је на прилично неочекиван начин говорио о руско-кинеској сарадњи“, пише кинески Соху.

Председник Русије је у свом чланку скренуо пажњу на то да Русија и Kина имају исте погледе на процесе који се одвијају у свету. Земље под невиђеним притиском Запада бране не само своје националне интересе, већ и интересе многих других држава које се залажу за истински демократски светски поредак.

Експерти су приметили да Путинове примедбе укључују једну важну тачку која је била велико изненађење за Запад.

Руски званичници су у више наврата говорили о руско-кинеским односима и обично су користили реч „партнери“. Посебно је руски министар спољних послова, Сергеј Лавров на овај начин окарактерисао сарадњу са суседом.

Међутим у недавном чланку Владимира Путина коришћена је друга реч. Руски председник је рекао да је између Русије и Kине формиран обострано користан енергетски савез.

„Овог пута Путин је употребио реч ‘савез’. То указује на промене у односима Русије и Kине“, изнели су политички аналитичари из Kине.

Ноћна мора Америке долази, оно чега су се највише на свету плашили почиње да се ствара, а то је савез Русије и Kине. Све је почело са енергетским савезом а завршиће се са војним пактом. Тада ће Запад и НАТО практично постати друга лига.

Kина верује да ће дугорочно доћи до јачања руско-кинеских односа. Пре свега, стране ће развијати међусобну економску интеракцију, а треба очекивати и активнију интеракцију у спољнополитичкој сфери. Што више Запад буде вршио притисак на Москву и Пекинг, они ће постајати ближи једни другима. Све до формалног војног савеза.

 

Извор: Webtribune.rs

Ознаке