Свет

РАТ БУКТИ У УКРАЈИНИ! Међутим главна битка се води на другој страни света

Велика већина чланица УН (141 од 193) осудила је Русију због напада на Украјину, али су јој само 33 државе увеле санкције, подсећа „Вашингтон пост”

Рат у Украјини потпуно је разоткрио дубоку глобалну поделу и показао како се утицај Сједињених Америчких Држава на светски поредак убрзано мења, пише „Вашингтон пост“ наводећи бројне примере који доказују да је покушај изолације Русије пропао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Индија је прошле недеље саопштила да је од почетка украјинске кризе трговинска размена са Русијом повећана за 400 одсто. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров у претходних неколико недеља обишао је девет држава Африке и Блиског истока, укључујући Јужноафричку Републику, чија је шефица дипломатије Наледи Пандор истакла да је састанак био „предиван”, а ЈАР и Русију је назвала пријатељима.

Амерички званичници истичу да је велика већина (141 од 193) чланица Уједињених нација гласала за осуду Русије због напада на Украјину, међутим, „Вашингтон пост“ подсећа да су само 33 државе увеле санкције Русији, као и да сличан број земаља Украјини шаље оружје.

Две трећине светске популације живе у земљама које су се уздржале од осуде Русије, наводи амерички лист позивајући се на истраживање агенције „Економист интелиџенс јунит“.

„Овде није реч о бици између слободе и диктатуре, као што то Бајден често сугерише“, каже Вилијам Гумеде из јоханерзбуршке Фондације „Демокраси воркс“ и подсећа да су ЈАР, Индија и Бразил одбили да се прикључе Бајденовој „глобалној коалицији“.

Како се Запад повлачио тако су Русија и Кина закорачиле у тај вакуум, агресивно се удварајући државама у развоју и капитализујући њихово разочарање у САД и Европу. Тако су Блиски исток и Африка, а у мањој мери Азија и Јужна Америка, постали кључна бојна поља у „борби за срца и умове“, пише „Вашингтон пост”.

Блиски исток је регион у којем је Русија успела да придобије пријатеље и оствари утицај, каже Фејсал, пензионисани консултант за организовани криминал из Египта, који је тражио да се не објави његово пуно име.

„Наравно да подржавам Путина. Пре много времена, изгубили смо поверење у Запад. Сви Арапи на овој страни света подржавају Путина и срећни смо кад чујемо да осваја територије у Украјини“, тврди Фејсал и напомиње да је Запад пропустио да у претходних 15 година види бес широм света који Русија сада користи.

Упркос напорима Запада да за глобалну инфлацију окриви Русију, већина земаља широм света криви Запад због увођења санкција, оцењује Канвал Сибал, бивши министар спољних послова Индије.

Сибал каже да се ове земље не слажу са западним наративом да је супротстављање Русији морални императив за све који желе да подрже принцип демократије, територијалног интегритета и светски поредак заснован на правилима.

„То није аргумент који озбиљни људи прихватају“, сматра Сибал, указујући на НАТО бомбардовање Србије, напад на Ирак, америчку подршку диктаторима током Хладног рата, чиме су САД прекршиле управо те принципе о којима сада говоре.

Остатак света ово види као европски рат, рекао је он и навео да свет осећа последице попут инфлације, али да је до тога дошло због западних санкција уперених против Русије.

Индија одбијањем да наруши односе са Русијом размишља о сопственим интересима. Та земља је зависна од Москве када је реч о војним производима, а инфлацију успева да задржи куповином руске нафте по нижим ценама.

С друге стране, Индија је потребна Сједињеним Државама као противтежа Кини, тако да су након првобитних покушаја да се изврши притисак на Њу Делхи, изгледа прихватиле став Индије, изјавио је бивши индијски шеф дипломатије.

 

 

Извор: Ало