Православље

РЕКЛИ ДА ЋЕ МУ ТРУДНА ЖЕНА УМРЕТИ, А ПОСЛЕ МОЛИТВИ ДЕСИЛО СЕ ЧУДО: Послушајте анђеоски глас монаха који пева на Исусовом језику

Фото: Pixabay.com

Схиархимандрит Серафим Бит-Хариби све је познатији у православном свету пошто литургију служи на ишчезлом арамејском језику, иначе језику којим је Исус говорио. Његов живот пре и после монашења могао би да послужи као инспирација за филм.

40-годишњји ђакон, Отац Серафим је Асирац по етничкој припадности, а његов матични језик је арамејски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре него што се замонашио, тренирао је рвање, теквондо и карате. У животу до сада је урадио велике ствари, био је четвороструки првак Грузије у теквондоу, носилац је црног појаса трећи дан у каратеу, био је шеф обезбеђења једног од чланова украјинске владе, пре него што се замонашио добио је троје деце, а носилац је и титуле једног од најпосвећенијих монаха, преноси портал Бастабалкана.

Гледано отпочетка, његов живот је све само не обичан, од најранијег детињства па преко живота обичног смртника и све до стицања звања хиархимандрита, он је права особа за рубрику „Веровали или не“.

Као дете пао је у мешалицу за бетон и једва је преживео. Последице су биле страшне, руке су му биле готово одсечене, чак пет лекара се борило да га спасу. Две године је био без осећаја у ногама, кретао се искључиво у инвалидским колицима, да би тек после поново проходао уз помоћ штака.

Када је све то прошло, опет га је снашла несрећа, пошто га је ударио аутомобил. Међутим, зла карма се није чак ни ту завршила, јер је случајно попио перхиндрол, па је услед тога имао великих проблема са цревима.

Веровали или не, ни овде није био крај несрећама које су му се дешавале, пошто је после опоравка, отац Серафим преживео и пад са неколико метара висине.

По његовим речима, као да га је читав искушенички живот звао к себи.

Када му се жена се разболела у осмом месецу трудноће, лекари су му рекли да ће умрети и да морају гледати како да сачувају дете. Беспомоћан, одлучио је да спас нађе у молитвама, иако и сам признаје да пре тога није био никакав верник. Он одлази на гроб старца Гаврила Ургебадзе и моли се речима:

– Ако је истина оно што кажу о теби, молим те, моли се пред Богом да моја жена и моје дете остану живи, а ја ћу напустити све и постати монах.

По његовим речима, у току ноћи се догодило чудо. У свега пар сати женино стање се променило и она је почела да се опоравља.

Међутим, он тада заборавља на завет и дато обећање и наставља са својим животом. Улази у спорт и постаје четвороструки првак Грузије у теквондоу, добија црни појас други дан у каратеу, а касније када је постао свештеник добија и трећи дан.

Постаје шеф обезбеђења једног украјинског политичара. Будући да је живео у Кијеву, често је одлазио у тамошњи Јонински манастир Свете Тројице.

Једном приликом, док је седео испред манастира и пушио, пришла му је непозната старија жена која му се обратила речима:

– Оче Серафиме благословите.

На ове речи није реаговао мислећи да је жена луда. Међутим, добија ударац штапом по глави и пада, а после кратке расправе жена (мати Ксенија) му говори да је Бог њега изабрао да буде молитвеник за свој народ.

Овај догађај га је подсетио на дато обећање и он коначно, 14. марта 2006. године постаје монах.

2010. године добија велику схиму и спрема се да оде на Свету Гору, али га патријарх Илија позива да остане у Грузији и да постане пастир Асираца у селу Канда.

Он прихвата патријархов позив, решен да литургије служи на арамејском језик. Уз помоћ цркве и локалног становништва у овом месту оснива манастир.

Од 2015. године је схиархимандрит.

Компонује музику и наступа са својим хором, због чега је постао широко препознатљив. Послушајте како отац Серафим Бит-Хариби поје на арамејском језику:

 

Извор: Курир.рс/bastabalkana