Свет

РУСИ ЛИКУЈУ: Наше ракете ће се забавити са „Абрамсима“

Политиколог Семјон Багдасаров подсетио је да се амерички тенкови Абрамс нису прославили у Ираку јер су их лако уништили бацачи граната совјетске производње.

Конвоји Абрамса и других америчких оклопних возила су заустављени детонирајућим минама поред пута, а затим уништавани бацачима РПГ-7, рекао је Семјон Багдасаров у интервјуу за СМЊуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Бочни оклоп је пробиијен са невероватном лакоћом, посада и трупе су уништени“, рекао је Багдасаров. Турска је раније оптужила власти САД да желе да угрозе већину земаља света и назвала овај метод спољне политике „последњим адутом Вашингтона“, пренео је Инфокс.

САД ће Украјини испоручити 31 тенк Абрамс до краја 2023. године. Украјина ће добити и187 тенкова „Леопард 1“ за које је Немачка дала „зелено светло“, као и 14 тенкова „Челенџер 2“ које је Лондон обећао Кијеву.

Према изворима из САД, произвођач тенкова Абрамс „Генерал Динамицс“ спреман је да повећа своју производњу ако Вашингтон жели да повећа испоруку тенкова Украјини. „Генерал Динамицс“ је најавио да би могао да форсира једну од својих фабрика у Охају и производи 12 тенкова месечно за потребе украјинске војске.

Међутим, руски експерти сугеришу да би руске оружане снаге могле да користе две врсте противтенковских ракета против западних тенкова. „АТГМ Корнет“ и „Атака“ успешно ће се супротставити западним тенковима.

Осим њих, АТГМ Викхр такође има потенцијал и ударну ватрену моћ да пробије оклоп и разнесе немачке, америчке и британске тенкове, преноси булгарианмилитарy.

„Ростец“ такође каже да ће гранате од 125 мм „Манго“ бити ноћна мора за украјинске леопарде.

„Борбено искуство је показало да се ови тенкови могу уништити чак и уз помоћ старих преносних противтенковских ракетних система који су по карактеристикама знатно инфериорнији од наоружања у руској војсци“, саопштио је „Ростец“.

Западни тенкови немају динамичку заштиту. Ростец се директно позива на ову чињеницу и тврди да ће се ракете руске производње „Вихр“ и „Атака“ једноставно „забавити тенковима“.

Извор: булгарианмилитарy/М.С.

Ознаке