Русија

СИТУАЦИЈА НА ТЕРЕНУ СВЕ ЈАСНИЈА! Моћна светска сила стаје на страну Русије!?

Бивши амерички саветник за националну безбедност каже да очекује да ће Пекинг стати на страну Москве у кључним питањима

Бивши највиши амерички дипломата Џон Болтон каже да сумња да Кина може легитимно да задржи позицију неутралности у сукобу Русије и Украјине, чак и након што је Пекинг позвао на прекид ватре и наставак мировних преговора годину дана након покретања војне операције Москве у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Болтон, који је током своје политичке каријере стекао репутацију интервенционистичких спољнополитичких ставова, био је истакнути критичар кинеске политике јпосебно по погледу на независни Тајван и наводну крађу западне интелектуалне својине коју је санкционисала држава. У петак је испалио још једну салву критика према Пекингу.

„Многи такозвани експерти су рекли да је Кина била запрепашћена инвазијом Русије на Украјину“, рекао је Болтон за Вашингтон пост. „Мислим да смо последњих дана видели позитивне доказе да то није истина“.

„Дакле, да будемо јасни, мислим да је Кина у овоме са обе ноге стоји на страни Русије“, рекао је он.

„И док свакако не умањујем претњу коју Кина представља за Тајван и земље источне и јужне Азије, рекао бих да је Украјина најугроженија земља на свету данас од Кине.

Болтон, који је био кључни саветник у администрацији Доналда Трампа током 17 месеци између априла 2018. и септембра 2019, додао је да верује да су „Руси и Кинези у овоме заједно“, називајући сукоб у Украјини „ глобални рат“.

„Кинези су од почетка, политички, а мислим и војно, држали леђа Русији“, објаснио је Болтон. „А пратећа друга страна тога је да ако би Кина, на пример, покушала да нападне Тајван, или да га баци блокадом, очекивали би да им Русија чува леђа.

Кинески мировни документ од 12 тачака, који је објавила у петак, позива на прекид непријатељстава у Украјини, као и на укидање западних санкција Русији.

Међутим, став Пекинга је критикован на Западу као поткопан дипломатском и економском подршком земље Русији. Различити западни званичници су такође упозорили да Кина можда разматра да обезбеди оружје Москви – тврдњу коју Пекинг негира.

 

 

Извор: Ало