Србија

Шок! САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Иза Куртија стоје…

И поред притисака из Брисела и Вашингтона, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти и даље се опире формирању Заједнице српских општина (ЗСО), за шта има подршку Велике Британије.

Наиме, од земаља Квинте (САД, Француска, Немачка, Италија и Велика Британија), једино представници Лондона до сада нису инсистирали да Приштина најпре примени оно на шта се обавезала Бриселским споразумом пре 10 година и оснује ЗСО, а да тек онда започну преговори о европском плану за Косово и Метохију, заснованом на тзв. француско-немачког предлогу, пишу „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич изјавио је да је „ЗСО важан елемент у нормализацији односа, али да то питање не ви требало да спречава постизање других договора између две стране“, показујући тако да његова земља не поштује исти редослед корака као и њихови савезници.

Недуго након изјаве британског дипломате, Курти је изнео своје захтеве за формирање ЗСО, међу којима су и да се она преименује, да буде у складу са косовским уставом и законима, да не буде једнонационална и да Србија претходно укине паралелне структуре на северу Косова.

Поред тога, он је као услов за ЗСО затражио и да она буде део „коначног споразума и да се спроведе након међусобног признавања“. Курти је затражио и да Србија повуче писма упућена највишим званичницима пет држава чланица ЕУ које не признају самопроглашену независност Косова, у којима Београд тражи да те земље не прихвате захтев Приштине за чланство у Унији.

За сада нема конкретнијих реакција из кључних западних политичких центара на нову опструкцију Куртија. Огласио се само портпарол ЕУ Петер Стано, који је јуче поновио да став Брисела о формирању ЗСО остаје непромењен, али није коментарисао услове које је Курти поставио за њено формирање.

Он је само напоменуо да су неопходни конкретни кораци како би се унапредио процес дијалога о нормализацији односа између „Косова“ и Србије. Стано је такође подсетио да је Приштина преузела стварање ЗСО као међународну обавезу и да је на Косову да ту обавезу спроведе.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у среду се састао са британским „специјалцем“ Пичом, што се у дипломатским круговима тумачи као покушај да се издејствује да и званични Лондон буде у потпуности на курсу које су заузеле САД и водеће европске земље када је реч о даљем распетљавању косовског чвора, наводе „Новости“.

Како су пренели поједини медији, САД и Брисел већ су кренули са применом казнених мера према Приштини због одбијања да формира ЗСО, заустављајући процес приступања тзв. Косова Савету Европе.

 

Извор: RT Balkan

Ознаке