Русија

СПРЕМА СЕ НАПАД У РУСИЈИ!? Ево ко стоји иза свега!

САД активно врбују џихадисте повезане са ДАЕШ-ом и „Ал Каидом“ за терористичке нападе у Русији и другим земљама ЗНД, саопштила је обавештајна служба Русије.

Сједињене Америчке Државе активно врбују џихадисте повезане са ДАЕШ-ом и „Ал Каидом“ за терористичке нападе у Русији и другим земљама ЗНД, саопштила је Спољна обавештајна служба Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према веродостојним извештајима који стижу у Спољну обавештајну службу, америчка војска активно врбује милитанте из џихадистичких група повезаних са ДАЕШ-ом и „Ал-Каидом“ за извођење терористичких напада у Русији и земљама Заједнице Независних Држава. Посебна пажња посвећује се привлачењу људи са руског Северног Кавказа и Централне Азије“, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, у јануару ове године америчке обавештајне агенције врбовале су 60 милитаната у Сирији које, након обуке у бази Ел Танф, планирају да упуте у Русију и друге земље ЗНД ради извођења терористичких напада.

„У јануару ове године одабрано је 60 таквих терориста са искуством у борбама на Блиском истоку. Они тренутно пролазе убрзани курс у америчкој бази Ел Танф у Сирији. Тамо их обучавају вештинама израде и употребе импровизованих експлозивних направа, као и методама извођења диверзантских и субверзивних активности. Посебна пажња посвећена је планирању напада на добро чуване објекте, укључујући и стране дипломатске мисије“, објашњава Спољна обавештајна служба.

Према подацима Службе, у најскорије време планирано је да се милитанти у мањим групама пребаце у Русију и друге државе ЗНД.

„Они ће имати задатак да припреме и изведу терористичке нападе на дипломате, државне званичнике, полицајце и припаднике оружаних снага. По замисли Американаца, одговарајуће послове ће изводити у сарадњи са подземним ћелијама међународних терористичких група, укључујући ‘Хизб ел Тахрир’, ‘Џемат Ансарулах’ и ‘Исламски покрет Узбекистана’“, прецизира се у саопштењу.

Такође се наводи да су америчке снаге безбедности опседнуте „лудом идејом“ о слабљењу Русије и сматрају прихватљивим коришћење терориста за своје циљеве.

„Видимо коначан губитак било каквих моралних принципа у америчким безбедносним снагама. Опседнути лудом идејом слабљења Русије, стратези у Вашингтону сматрају прихватљивим директно коришћење терориста за њихове прљаве циљеве. Оваква дејства постављају Вашингтон у раван са највећим међународним терористичким групама“, закључује се у саопштењу.

 

 

Извор: Б92