Србија

ШТА СЕ СПРЕМА? Наоружана косовска војска надомак Косовске Митровице

Фото: Јутјуб

Министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај објавио је на друштвеним мрежама да припадници тзв. косовских безбедносних снага на полигону Црнуша изводе вежбе гађања и да на тим вежбама користе бојеву муницију.

Мехај је написао да је у околини Косовске Митровице реализована вежба тзв. косовских безбедносних снага.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Трећи пешадијски пук Команде копнених снага реализовао је теренску вежбу на тактичком полигону у Црнуши у Јужној Митровици, са бојевом муницијом и тиме проверио два тима чете Б. Током спровођења ове двонедељне вежбе, наши војници су обучени за прецизну ватру, контролу ватре на индивидуалном нивоу и командовање дејствима, тимски рад за управљање ватром. Вежба је реализована у оквиру плана обуке за 2023. годину ради побољшања оперативних вештина и капацитета, као и провере пешадије“, поручио је Мехај.

Стручњак за безбедност из Косовске Митровице Верољуб Петронић сматра да је ово још само један од притисака јер постоје многи други полигони.

„Видео сам објаву у медијима, вероватно постоји нека наредба за одржавање вежби, али њу нисам видео. То што су они баш одабрали полигон на Црнуши није случајно. То је стари полигон бивше ЈНА и сигурно да су грађани забринути јер је то у близини Косовске Митровице“, каже он.

Он истиче да је до сада изведен велики број вежби које укључују бојеву муницију.

„Они су до сада извели много више бојевих вежби на полигонима Магура у Урошевцу и на Слатини код аеродрома у близини Приштине. Овим показују да су ту и да се медијски експонирају са намером да покажу да наоружани вежбају. Они то имају право јер су од општине Јужна Митровица добили то земљиште“, каже Петронић.

Наш саговорник, ипак, види да бојеве вежбе имају за циљ да прикажу да је тзв. војска Косова ту и да је наоружана бојевом муницијом.

„То је с циљем додатног застрашивања или опомене да су у близини Косовске Митровице и да су припадници тзв. војске Косова наоружани бојевом муницијом што никако не доприноси смиривању тензија које су тренутно веома високе на северу Косова и Метохије“, закључио је Петронић.

 

 

 

 

Извор: Интермагазин