Свет

СТИГЛЕ ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА НЕМЦЕ! Ситуација је гора него што се мислило

Фото: Pixabay.com

Немачка привреда је, упркос милијардама евра у субвенцијама, изгубила дах, преноси ДПА.

Немачка привреда је у последњем тромесечју прошле године упала у рецесију оштрију од очекиване.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећа европска привреда је, упркос милијардама евра у субвенцијама, изгубила дах уз пад личне потрошње и привредних инвестиција, преноси ДПА.

БДП је од претходног квартала пао за 0,4 одсто, двоструко више него у прелиминарној процени, саопштио је Савезни завод за статистику.

Снажна инфлација је пре свега прикочила личну потрошњу, која је после укидања пандемијских ограничења прошле године била важан генератор раста. Истовремено, видна је рецесија привредних улагања, посебно у грађевинарству, али и у машине, уређаје и возила.

Према оцени економиста, немачка привреда ће у рецесији остати у првом кварталу 2023.

Поједини економисти процењују да ће милијарде евра из буџета за растерећење домаћинства и предузећа од притиска енормног поскупљења енергената до краја године привреду извући у крхак раст.

Немачка влада недавно је подигла своју коњунктурну прогнозу и сада, уместо пада, у 2023. очекује раст од 0,2 одсто.
Субвенције су, истовремено, створиле рупу у државним финансијама и Немачка је прошлу годину поново завршила са буџетским дефицитом од 2,6 одсто БДП. То је ипак и даље испод границе од три одсто у еврозони.

Држава је, међутим, после две године кршења лимита јавног дуга због пандемијске потрошње, 2022. завршила тиме што је јавни дуг вратила на испод максимално дозвољених 60 одсто БДП.

 

 

Извор: Ало