Свет

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ: Кијев остаје без главног адута

„Спејсикс“ не дозвољава украјинској војсци да контролише дронове интернет сервисом компаније „Старлинк“

Амерички произвођач свемирских летелица и корпорација за сателитске комуникације „Спејсикс“ (СпацеX) предузела је кораке да спречи украјинску војску да користи сателитски интернет сервис компаније „Старлинк“ за контролу дронова у региону током рата са Русијом, рекла је председница „Спејсикса“ Гвин Шотвел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Старлинк“, који је обезбедио украјинској војсци широкопојасне комуникације у одбрани од руске војске, никада није требало да буде коришћен у војне сврхе, већ хуманитарне сврхе, али су Украјинци то искористили на начине који нису део било каквог споразума, рекла је Шотвел на конференцији за новинаре у среду у Вашингтону.

У разговору са новинарима, Шотвел је, поводом извештаја да је украјинска војска користила услугу „Старлинка“ да контролише дронове, рекла да је Украјина ефикасно користила беспилотне летелице за уочавање непријатељских положаја, гађање великог домета и бацање бомби и да у вези са тим постоје ствари које се могу учинити да би била ограничена способност украјинске војске да то ради, као и да су већ учињене.

Шотвел је одбила да каже које мере је „Спејсикс“ предузео, пренео је Ројтерс. Коришц́ење „Старлинка“ за контролу дронова превазишло је оквире споразума постигнутог са украјинском владом, рекла је Шотвел, подсећајући да је уговор намењен за хуманитарне сврхе, као што је пружање широкопојасног интернета болницама, банкама и породицама погођеним руском инвазијом.

„Спејсикс“ је приватно испоручио камионе са „Старлинковим“ терминалима Украјини, омогуц́авајуц́и војсци земље да комуницира тако што ц́е се повезати са готово 4.000 сателита које је „Спејсикс“ лансирао у ниску орбиту Земље. Западне владе, укључујуц́и САД и Француску, платиле су испоруке „Старлинк“ терминала Украјини поред оних које је приватно финансирао „Спејсикс“.

 

 

 

Извор: Информер