Издвајамо Православље

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКУ МУЧЕНИЦУ, ЗАШТИТНИЦУ ДЕВОЈАКА И ЖЕНА: Ујутру јој се ОВАКО помолите за СРЕЋУ и ЗДРАВЉЕ

Испоштујте обичаје

Српска православна цкрва и њени верници сутра обележавају дан посвећен Светој мученици Агатији, познатој и као Агата Сицилијска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Историја је памти као хришћанску мученицу из 3. века, која је упокојила 251. године. Агата је рођена у сицилијанском граду Палерму. Њени родитељи били су благородни и имућни. Када је цар Деције Трајан започео прогон хришћана, Агатија је ухваћена и изведена на суд пред судију Квинтијана.

Због њене велике лепоте, судија је пожелео да је узме за жену, што јој је и предложио. Агатија му је на то одговорила да је она невеста Христова, и да не може бити неверна своме веренику.

Након тога, судија је стави на тешке муке: Агатија је била шибана, извргавана руглу, везивана уз дрво и бијена до крви. По том јој судија поново саветовао да се одрекне Христа и да тако избегне даље муке, на што она одговори: „Ове муке мени су врло корисне, као што пшеница не може доћи у житнице пре него се очисти од плеве, тако ни душа моја не може ући у Рај, ако тело моје најпре не буде скрушено мукама“.

Тада мучитељ нареди те јој се одсеку груди, па је онда баце у тамницу. У тамници предаде душу своју Богу, 251. године у граду Катани, у време цара Деција Трајана. Њеног мучитеља казна је стигла брзо, изгазили су га коњи, који су без објашњења помахнитали.

Ову светицу поштују и католици и православци, а посебно жене јер се верује да ће их она заштитити од сваке болести и боли. Зато се ујутру запутите у цркву, помолите јој се и упалите свећу. Православна црква слави је 5. фебруара по црквеном, а 18. фебруара по грегоријанском календару.

 

Извор: Srbijadanas.com