Русија

СВЕ ИЗВЕСНИЈЕ ДА ЋЕ СЕ ОВО ДЕСИТИ!? Ево шта ће Русија покушати на годишњицу рата!?

Истина је да су борбе постале статичне током хладних временских услова, али све указује да ће ускоро доћи до новог руског налета

У наредним недељама рата у Украјини често ћемо чути термин „пролећна офанзива“. У традиционалном војном смислу, то је када војске настоје да генеришу замах након што су лоше временске услове искористиле за допуну и јачање редова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истина је да су борбе постале статичне током хладних временских услова, али све указује да ће ускоро доћи до новог руског налета, преноси ББЦ.

Москва је мобилисала још стотине хиљада људи, и повец́ала производњу оружја и муниције. Кијев очекује да ће се суочити са новим великим нападима са истока и југа најраније 24. фебруара, када се обележава годину дана од почетка рата у Украјини.

Ако Русија покрене другу офанзиву, шта ће покушати да заузме?

Бахмут
Овај источни град испуњава наслове због бескрајних конфликтних изјава око тога ко га је освојио. За сада, Кијев не наговештава тактичко повлачење. Он тврди да Руси имају око 500 жртава дневно док настављају са нападима. Украјина сматра да њени губици нису толико велики.

Чини се да су руске регуларне трупе замениле плаћенике из Вагнер групе док настављају да окружују град. За сада, украјинске трупе настављају да их задрже.

Ако или када град падне, очекује се да руске снаге крену према градовима Славјанск и Краматорск. То би могло да дозволи Москви да заузме цео источни регион Доњецк, један од званичних циљева. То би укључивало освајање више од 4.000 квадратних километара.

Угљедар
Након покушаја и неуспеха прошлог новембра, руске снаге су покренуле нападе на мали град Угледар, исто у региону Доњецка.

Он се налази на југоисточној кривини тренутног бојног поља и значајан је за Москву из два разлога.

Прво, налази се близу једине пруге која повезује анектиран Крим и територије под контролом Русије на истоку. Из Угледара украјинске снаге испаљују артиљерију на руске возове са залихама.

Поред освајања целог Донбаса (региони Доњецк и Луганск), верује се да руски председник Владимир Путин покушава да прошири копнени коридор који је заузео између Крима и Русије.

Освајање Угледара ће дефинитивно водити ка томе, али би за Кремљ имао већи значај у пропагандном смислу.

Годишњица рата у Украјини помоћи ће Русији да оправда своју специјалну војну операцију у земљи, као и да ућутка критике. Она би такође могла да обезбеди председнику Путину политички излаз, ако успе да задржи оно што је заузео.

Угледар је као Бахмут и из тог разлога има више симболичан неко војни значај за Русију. Украјина је убеђена да ће Москва пробати да оствари своја два главна циља што пре.

Запорожје
Далеко од источног фронта, линија конфликта јужно од града Запорожје је још један правац који брине Кијев.

Постоји забринутост да би руске снаге могле да крену северно према градовима Орехов и Покровск (други је у региону Доњецка).

Ако би се то догодило, то би потиснуло положаје за лансирање украјинских ракета вец́ег домета које могу да погоде дубоко у копнени коридор који Русија контролише јужније.

С обзиром на то да амерички ХИМАРС може да путује до 80 км и да може да пређе и до 120 км, окупирани градови Мелитопољ и Токмак су у домету Украјине.

Москва је забринута и за напредовање Украјине ка Мелитопољу. Кијев је и раније говорио о значају града, рекавши да би његово ослобађање омогућило Украјини да пресече руске руте за снабдевање ка Криму.

Међутим, Валериј Залужни из украјинских оружаних снага, признао је да његове трупе немају довољно опреме за такав напад.

Харков
Упркос томе што се налази мање од 40 километара од границе са Русијом, други украјински град по величини на североистоку никада није пао под контролу Москве.

Као и многа друга подручја, углавном је уништен од руских покушаја да га заузму. Град се током зиме суочава са нестанком струје, док је број популације константно у паду.

Власти су рекле да није било пораста у броју непријатељских снага, али да Руси често гранатирају цивилна подручја.

Неки званичници у локалној војсци рекли су да не би били изненађени ако би Руси лансирали још један напад.

Док нема гаранције да би Русија могла да заузме град који није успела да освоји протеклих годину дана, његово освајање би донело значајну стратешку предност.

Руске снаге би могле да одвоје град од Кијева, што би могло да спрчи украјинске трупе које се тренутно налазе јужно од Харкова да се повуку ка престоници.

Кијев
Престоница Украјине је и даље највећа руска награда. Прошле године се заједничка војна вежба Русије и Белорусије претворила у напредовање ка Кијеву када је Москва искористила свој савезника као подлогу за своју инвазију.

Почетком ове године постојао је страх од понављања историје када су обе земље још једном најавиле вежбе – овог пута у виду „одбрамбених“ ваздухопловних вежби северно од Украјине.

Белорусија је негирала да планира да се придружи инвазији, док је Москва одбацила наводе да је покушала да је натера на то.

Чини се да се сада и Запад и Украјина слажу да нема обавештајних података који сугеришу да би престоница могла бити под претњом са којом се суочила прошле године. Осим тога, Русија је користила своје најбоље обучене снаге током свог првог покушаја, када је њен циљ био да сруши украјинску владу.

– Не видимо формиране јуришне групе способне да стигну до Кијева – рекао је одлазец́и украјински министар одбране Алексиј Резников.

Он је додао да је Кијев у принципу немогуц́е заузети.

– То је велики град са четири милиона људи, спреман да се брани – рекао је он.

 

 

Извор: Srbija Danas