Православље

СВЕШТЕНИК ОТКРИВА: Ево када и због чега мајке не могу да присуствују крштењу свог детета

Многи родитељи крсте децу на први рођендан, што је неки вид данашњег помодарства

Сигурно не постоји мама која се није наслушала “бапских прича” шта треба да ради са бебом у првих 40 дана, где не треба да је води и какав конац око руке би ваљало да јој стави. Међу тим веровањима посебно се истиче оно да се у том периоду беба не изводи из куће, што је данашњим младим родитељима равно шали – нарочито у време одмора, јер родитељи желе да своје малишане воде на одмор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У другој половини 19. и до половине 20. века углавном се гледало да се деца крсте између седам и 40 дана, јер се сматрало да некрштена деца нису под божијом заштитом.

Црква и данас препоручује да се деца крсте у том периоду, али према давно одређеним црквеним правилима – мајка у првих 40 дана не може присуствовати кршењу детета у храму, па се због тога данашњи родитељи често одлучује за касније крштење.

– Црквена препорука је да се дете треба крстити што пре, чак у првих 40 дана или најбоље 40. дан када се служи молитва за здравље мајке и детета, јер пре тога мајка не може присуствовати крштењу.

– Многи родитељи крсте децу на први рођендан, што је неки вид данашњег помодарства, али такве одлуке су индивидуалне и црква на њих не може да утиче.

– Што се тиче извођења детета из куће, чак је и препоручљиво. Нема ништа лоше у томе, дете се може довести и на службу, деца су анђели божији. Али се препоручује да се крштење обави што пре, јер тим чином дете постаје члан цркве, треба га причешћивати и одгајати у хришћанском духу – рекао је отац Небојша из храма Вазнесења Господњег у Жаркову.

На основу ових речи закључујемо да је дете добро крстити што пре, јер самим тим постаје члан цркве и под Божијом је заштитом, али и да црква нема везе са народним веровањем да се дете у првих 40 дана не износи ван куће.

 

Извор: Ало.рс/Телеграф.рс