Свет

У ХАГУ ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ПУТИНУ ЗА ЗЛОЧИНЕ У УКРАЈИНИ! Ево када ће бити донета пресуда

„Народни суд“ у Хагу почео је јуче са суђењем председнику Русије Владимиру Путину за злочине због његове инвазије на Украјину.

Суд нема законска овлашћења, али су тужиоци рекли да ће изнети доказе да је Путин починио злочин наредивши инвазију пре скоро годину дана, покренувши разорни рат који је убио хиљаде људи и оставио градове у рушевинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је злочин који спада у анале срамоте. То је злочин који захтева одговорност“, рекао је Дру Вајт, канадски адвокат и један од тужилаца суда.

Иако је Међународни кривични суд отворио истрагу о злочинима почињеним у Украјини, он нема надлежност да кривично гони руске лидере за агресију.

Међутим, расте међународни притисак да се успостави специјални трибунал за кривично гоњење злочина. Законодавно тело Европске уније усвојило је необавезујуц́у резолуцију у јануару којом се позива 27-члани блок да ради „у блиској сарадњи са Украјином на тражењу и изградњи политичке подршке у Генералној скупштини УН и другим међународним форумима… за стварање специјалног трибунала за злочин агресије на Украјину“.

Холандија, дом неколико међународних судова, понудила је да буде домаћин суда.

„Народни суд“ је формиран на иницијативи групе за људска права „Цинема фор Пеаце“, Украјинског центра за грађанске слободе и Бена Ференца, 102-годишњег адвоката који је последњи преживели тужилац са суђења у Нирнбургу после Другог светског рата високим нацистичким вођама.

У Хагу је отворена седмица саслушања два дана након што је потпредседница САД Камала Харис изјавила да је Вашингтон утврдио да су руске снаге у Украјини починиле злочине против човечности и инсистирао да се починиоци приведу правди.

Суд би требало да донесе пресуду у петак, на годишњицу руске инвазије.

 

 

Извор: Б92