Свет

У ОВОЈ ДРЖАВИ ФОРМИРА СЕ НОВА ТЕРИТОРИЈАЛНА ОДБРАНА! Очекује се да се јави чак 150.000 војника!

Минск — Председник Белорусије Александар Лукашенко наредио формирање нове добровољачке територијалне одбране, која ће имати између 100.000 и 150.000 припадника.

„Ситуација није лака. Више пута сам изјавио да сваки мушкарац, и не само мушкарац, треба бар да зна да рукује оружјем,“ рекао је Лукашенко на заседању Савета за безбеднос Белорусије, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима председника Белорусије, мушкарац треба да рукује оружјем „да би у најмању руку заштитио своју породицу, свој дом, своје парче земље и, ако то буде неопходно, своју државу.“

Министар обране Белорусије Виктор Хрењин прецизирао је да ће нова територијална одбрана имати између 100.000 и 150.000 добровољаца. У идеалном случају, ове јединице би биле присутне у сваком селу и граду у Белорусији.

Лукашенко је рекао да је „украјинско искуство“ нагласило потребу за додатним снагама одбране. „Одговор на било какав акт агресије према Белорусији ће бити брз, жесток и адекватан,“ поновио је Лукашенко.

У извештају Међународног института за стратешке студије о војсци Белорусије за 2022. годину наведено је да Минск располаже са око 48.000 војника и приближно 12.000 припадника граничне полиције, наводи Ројтерс.

 

 

Извор: Б92