Свет

УДАРНО! Американци размештају хиперсонично оружје надомак Кине

ВАШИНГТОН је предложио Токију размештање оружја средњег домета у Јапану као део заједничког јачања одбране против Кине у Источном и Јужном кинеском мору, пренеле су новине Санкеи, позивајући се на неименоване изворе упознате са односима САД и Јапан.

У игри је и размештање хиперсоничног оружја дугог домета и ракета Томахавк, додаје се у новинама Санкеи, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Санкеи без цитирања извора наводи да је Јапан спреман да започне озбиљне разговоре са САД о размештању оружја и да је наклоњен прихватању предлога. Као могућа локација за размештање оружја се помиње острво Кјушу на југу Јапана, наводе новине Санкеи.

Кјушу је од Тајвана, који Кина сматра својом територијом, удаљено 1.326 километара ваздушном линијом, саопштава сајт флатјпедиа.орг.

Смене у Кини због инцидента са балоном

Први човек кинеске метеоролошке службе разрешен је дужности, објавили су у суботу кинески државни медији, што је, наводи Си-Ен-Ен, потез који неки аналитичари тумаче као покушај Пекинга да инсистира на тврдњама да је балон који је летео на великој висини изнад континенталног дела САД био у цивилној, метеоролошкој мисији.

Џуанг Гуотај је до петка био шеф кинеске метеоролошке управе, а његов одлазак са те функције није неочекиван, јер је крајем јануара изабран за шефа Народног политичког консултативног комитета провинције Гансу, покрајинског политичког саветодавног тела.

 

Извор: Танјуг