Свет

УДАРНО: РУСИ НАПАЛИ НАТО!

Званичник НАТО-а потврдио је да је алијанса постала жртва сајбер напада, за који се верује да га је извела група хакера Киллнет.

Група хакера Киллнет преузела је одговорност за нападе дистрибуираног ускрац́ивања услуге (ДДоС), али није дала више детаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми изводимо ударе на НАТО. Детаљи у затвореном каналу – рекао је на једном од својих придружених Телеграм канала.

Веб страница НАТО штаба за специјалне операције, која се налази у Белгији, није радила неколико сати пре него што је обновљена.

Остале организације погођене нападом укључују Стратешки ваздушни транспорт.

То је мултинационална организација која се ослања на подршку НАТО-а у свом задатку пружања војних и хуманитарних ваздушних транспорта.
У фебруару прошле године организација је испоручила залихе украјинској војсци.

Вец́ћна, али не и све државе чланице су чланице НАТО-а.

Тренутно се користи за транспорт опреме за трагање и спасавање до подручја погођеног земљотресом.

Један од авиона организације Ц-17, за који се веровало да је допремао залихе ваздухопловној бази Инџирлик у јужној Турској, упозорен је на прекид у поруци менаџера САЦ-а преко мреже АЦАРС (Аирцрафт Цоммуницатионс Аддрессинг анд Репортинг Систем).

Авиону је речено да је НАТО мрежа НР – за коју се верује да се користи за преношење осетљивих података – погођена нападом ускрац́ивања услуге.
Иако контакт са летелицом није изгубљен, хакерски напад је вероватно омео напоре за пружање помоц́и.

Потврђујуц́и хакерски напад, званичник НАТО-а је рекао:

– НАТО сајбер експерти се активно баве инцидентом који погађа неке веб-сајтове НАТО-а. НАТО се редовно бави сајбер инцидентима и веома озбиљно схвата сајбер безбедност.

Западне безбедносне агенције описале су Киллнет као групу прокремљских активиста који имају за циљ да поремете војне и владине веб странице земаља које подржавају Украјину прилично основним ДДоС нападима.

Русија се сматра леглом талентованих хакера, а безбедносни званичници на Западу су рекли да су дали предност суочавању са ризиком.

У мају прошле године, британска полиција је у Лондону ухапсила члана Килнета. Као одговор, Киллнет је запретио да ц́е онемогуц́ити респираторе у британским болницама ако полиција не пусти неименовану особу.

У јануару је Киллнет окривљен за уклањање веб страница 14 америчких болница, иако су амерички званичници рекли да је утицај био ограничен и да нису откривени неовлашц́ени уласци у сајбер архитектуру болница.

У марту 2022, убрзо након што је Кремљ извршио инвазију на Украјину, Киллнет је објавио снимак фигуре са капуљачом и искривљеним гласом која позива Русе да не беже из земље, вец́ да подрже отаџбину.

Киллнет се сукобио у сајбер простору са прозападним хакерским колективом Анонимус који је напао различите руске мете. Киллнет је раније тврдио да је уклонио сервер Анонимуса.

 

Извор: Ало