Србија

УДАРНО! Токсичне честице пронађене у Србији у ОВИМ производима!

ПФАС је хемикалија која се налази у малтене свим производима које су отпорне на воду и масноћу, а има и те како неповољан утицај на човеков организам.

Ове опасне токсичне честице пронађене су на чак 30 локација у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Проф. др Александра Буха Ђорђевић из Факултета за фармацију у Београду, приближила је тему о ПФАС хемикалијама, па је рекла у којим се производима она налази.

– ПФАС хемикалије су полифлуороалкил супстанце, а оне броје преко 8.000 различитих једињења, а свима је заједничко постојање везе између угљеника и флора, која се сматра једном од најјачих веза у природи, па су самим тим изузетно отпорни у животној средини, па су тако добиле назив вечне хемикалије. Користе се у бројним индустријама, улазе у састав многих потрошачких производа који се свакодневно користе- започела је Ђорђевић, па је открила који су то конкретно производи:

– То је пре свега тефлонско посуђе. Потом су то теписи, намештај који се сматрају отпорни на воду и масне мрље. Такође се налазе у омотима за брзу храну, управо јер одбија маст и онда папир не може да буде масан. Такође их има у козметичким производима као што је конац за зубе, неки шампони, дуготрајна шминка…

Након истраживања која су направљена поводом токсичних супстанци, Европа је реаговала, а Ђорђевић је открила у ком смеру то иде.

– Охрабрује то што се европска агенција за хемикалије огласила и предложила да се целој групи тих хемикалија уради рестрикција, односно да се њихова употреба ограничи на меру која је есенцијална. Уколико се такав предлог нешто одобри, са производњом ПФАС хемикалија би се престало 2026. године, а до тад нам преостаје да будемо свесни хемикалије и где се оне све налазе и умањимо употребу. ПФАС изазива многе поремећаје у нашем организму као нпр пад имунитета, проблеми са метаболизмом…

 

Извор: Курир