Свет

УМРО КОМАНДАНТ АЗОВА! Био у руском заробљеништву ево како је изгледао након 6 месеци робијања (ФОТО)

Преминуо Олех Мудрак, заповедник 1. батаљона украјинске јединице „Азов“, потврдио је његов рођак Данило на свом Инстаграму.

Мудрак је провео шест месеци у руском заробљеништву и преживео је експлозију у логору за ратне заробљенике Оленивка. Из руског заробљеништва је пуштен у септембру прошле године. Његов рођак, међутим, није открио узрок смрти, пише “Украјинска Правда”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мудрак је бранио Мариупољ још 2014, а учествовао је и у жестоким борбама за железару “Азовстал” након почетка руске инвазије на Украјину. Руске снаге су га заробиле након што су украјинске снаге напустиле “Азовстал”, а у септембру је враћен у Украјину у склопу размене за заробљенике.

Подсетимо, припадници јединице “Азов” и других јединица су се предали у мају прошле године након што су више од два месеца држали положај у великој железари “Азовстал” и бранили Мариупољ, важан лучки град на југу Украјине.

Руски режим је ту јединицу, због веза с крајњом десницом, користио као једно од оправдања за покретање инвазије на Украјину.

Вест о Мудраковој смрти је на Твитеру објавио и саветник украјинског министра унутрашњих послова Антон Герашченко. Уз изразе саучешћа, приложио је и фотографију која приказује Мудрака пре и након руског заробљеништва.

 

Извор: Б92