Свет

УПОЗОРЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Европа остаје без лекова, шта ће бити са Србијом?

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Шеф државе најавио да наш континент већ на јесен чекају тешки дани и да се морамо добро спремити

На јесен Европу чекају велика несташица лекова и погоршана енергетска ситуација, најавио је јуче из Абу Дабија председник Србије Александар Вучић. Србији, међутим, како је рекао, ништа неће фалити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми ћемо опет да се снађемо. Ја ћу опет да кукам, да будем драма квин, дебил, морон и будала, али у Србији ништа неће да фали. И то људи треба да знају – био је јасан шеф државе.

Вучић је открио да ће потписати први уговор с Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) о куповини њихових дронова-самоубица и нагласио да је с шеиком Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном разговарао и о другим темама.

Председник је додао да морамо да се сналазимо и боримо за нашу земљу да буде све снажнија јер су око нас сви све јачи.

– Јасно је да ће Путин веома жестоко наставити борбу у Украјини, а ескалација сукоба додатно ће отежати позицију Србије у политичком, војном и сваком другом смислу. Очекујем за неколико дана велике промене на ратишту, али и у политичком деловању Запада и других међународних фактора према Србији – рекао је Вучић и додао:

– Емирати су задовољни развојним пројектима српске наменске који су им представљени. Желимо да достигнемо оно што би личило на амерички ХИМАРС.

Бин Зајед атракција на штанду Србије
Шеик Бин Зајед, председник УАЕ и један од најмоћнијих људи света, посетио је јуче штанд Србије на 16. Међународном сајму војног наоружања и опреме ИДЕX 2023 у Абу Дабију, где га је срдачно дочекао председник Вучић и представио му производе српске наменске индустрије.

– Многи су се пењали по спратовима да би видели чији штанд шеик посећује. С њим сам разговарао пре 10 година на овом истом месту. Емирати су од тада напредовали, као и ми, мада не можемо да се поредимо с њима, ма колико водили самосталну спољну политику. Шеик је велики у финансијском и у сваком другом смислу, али разговара са свима – рекао је Вучић.

Домет хаубица повећавамо на 70 км
С обзиром на то каква су искуства рата у Украјини, Вучић је истакао да морамо додатно да производимо ракетну артиљерију иако је скупа.

– Разговара се о развоју пројектила калибра 200 милиметара да би се домет хаубица повећао с 40 на 70 километара – открио је председник и истакао да данас западни модерни тенкови коштају од осам милиона до 14 милиона евра, али да Србија има много својих и да их модернизује за милион или два.

Расту плате и у наменској
Вучић је рекао да ће у српској одбрамбеној индустрији значајно расти плате.

– Тржиште је невероватно, сви хоће да ратују и спремају се за рат. Руси дневно потроше 35.000 граната, а Украјинци око 16.000. Све што производимо сви купују и не знам како то до сада није завршило на украјинском ратишту – казао је Вучић и додао да су потребе Војске Србије приоритет, а да се продаје вишак.

Председник је истакао и да Србија неће да ратује, осим ако не буде нападнута.

 

 

 

Извор: Република