Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! Немци и Мађари не желе против Русије

Политика Будимпеште инсистира на самобитности Мађарске – не одриче се националног интереса, а нарочито је изражено питање националног идентитета, у чему је мађарска политика неприкосновена. Мађарска и данас, иако је пуноправна чланица НАТО и ЕУ, игра улогу авангарде, као што је ту улогу играла када је Варшавски уговор био на заласку.

Овако интервју који је мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто дао Спутњику, коментарише некадашњи дипломата и спољнополитички аналитичар Зоран Миливојевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Сијарто је, подсећамо, истакао да напад на гасоводе „Северни ток“ треба сматрати терористичким нападом, као и да Будимпешта подржава детаљну свеобухватну истрагу. Он је, коментаришући увођење 10. пакета антируских санкција ЕУ, изразио збуњеност због става Запада који, с једне стране, позива на слободу медија, а са друге стране их ставља на санкциони списак.

Мађарска прошла на тесту принципијелности

Према Миливојевићевим речима, основ мађарског поступања у ЕУ и НАТО-у је строго придржавање државног и националног интереса и суверености у областима у којима је Мађарска суверена. На овај начин, према Миливојевићевим речима, треба разумети мађарски однос према Русији, према украјинској кризи, али и однос према неким принципијелним питањима и ставовима.

„То важи, рецимо, и за неке значајне инцидентне ситуације на којима се тестира принципијелност. То је, рецимо, оно што Сијарто говори око Северног тока, где је несумњиво да се ради о криминалном акту, да је то неспорно и да то сигурно није криминални акт појединца или групе појединаца, већа да иза тога стоји нека врста државног тероризма“, сматра Миливојевић.

То исто важи и када се ради о мађарском односу према антируским санкцијама, додаје наш саговорник – Мађарска се противи санкцијама јер су оне директно управљене против њеног државног и националног интереса.

Будимпешта показује принципијелне ставове и у својој генералној спољнополитичкој стратегији и због тога не жели да буде увучена у сукоб, поготово што се ради о суседним земљама и што се ради о судбини мађарског народа у целини, наводи Миливојевић.

„То је народ суи генерис у Европи. Они немају залеђе као што имају Словени, Германи и неки други. Према томе, они воде рачуна о националној самобитности и опстанку и воде рачуна о односима са суседима. И њихов однос према Украјини и Русији је тиме мотивисан. Не желе да произведу непријатеље тамо где им нису потребни и да доведу у питање опстанак свог народа у суседству“, каже он.

Мађарска принципијелна и у глобалним односима

За Миливојевића је интересантно да се Мађарска залаже и за очување својих националних интереса и у глобалним односима – наш саговорник подсећа да је највиши кинески дипломата Ванг Ји, након што је присуствовао минхенској безбедносној конференцији, након ње прво отишао у Будимпешту, пре него што ће посетити Москву.

„Мађарска и даље има у виду односе са Кином, све оно што је значио „Појас и пут“ и све оно што је значила политика Кине према источноевропским земљама, која је сада мало у другом плану због глобалних односа, нових ситуација и настојања Запада да се сузбије утицај Кине на овим просторима. Али, Мађарска остаје томе доследна и препознаје свој национални и државни интерес“, истиче Миливојевић.

На исти начин, Мађарска одржава односе и са Москвом, и са Минском, а управо је Петер Сијарто недавно посетио белоруску престоницу, подсећа Миливојевић.

Мађарска се налази под притиском Брисела, али да им премијер Виктор Орбан одолева најбоље показује његова убедљива победа на последњим изборима – тако да ФИДЕС за своју политику има и легитимитет и легалитет, а све што ради, не ради на штету других. Напротив, каже Миливојевић, мађарска спољна политика ради у корист међународног права и свега што подразумева мултиполарни свет.

 

Сагласност Будимпеште са десетим пакетом санкција Русији произилази из обавеза Мађарске као чланице ЕУ. Као и свака пуноправна чланица ЕУ и Мађарска се одрекла дела суверенитета и има обавезу да се усагласи са јединственом спољном политиком Уније.

„Међутим, то не доводи у питање мађарски ексклузивни став по разним питањима и њену доследност када је реч о принципима. А то што поштује санкције и заједничку спољну политику, то је резултат пуноправног чланства у ЕУ и НАТО. Али питање примене је нешто о чему треба разговарати, а Мађарску треба посматрати према принципијелном постављању према горућим питањима. А што се тиче примене санкција, пракса је једно, а теорија друго“, закључује Миливојевић.

Према Сијартовим речима, без обзира ко покреће истрагу о експлозији на Северном току, Мађарска подржава све врсте поступака који ће дати наду да се сазна „ко је то урадио и зашто“.

Он је додао да УН треба да обезбеде механизам за истрагу инцидента на гасоводима. „Мислим да би УН требало да обезбеде механизам за овакву истрагу. Мислим да би УН могле да буду добра платформа за такву истрагу“, оценио је Сијарто, одговарајући на питање да ли Мађарска подржава идеју да УН спроведе истрагу овог инцидента.

НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК: Америка нам није пријатељ

Шеф спољнополитичког одбора Алтернативе за Немачку (АфД) и посланик у Бундестагу Петер Бистрон изјавио је да Берлин мора да призна да Америка није његов савезник уколико је извршила саботажу Северног тока као што наводи амерички новинар Симор Херш.

„САД пружају ‘заштиту’, али све на штету немачких интереса. Себично је занемарити наше интересе, због тога Немачка мора да одговори и да преиспита своју спољну политику према Сједињеним Државама“, поручио је Бистрон.

Према његовим речима, потпуно је јасно да су САД од самог почетка увукле Русију у овај рат.

„Потпуно је јасно да је Америка крива за овај сукоб, посебно сада када терају Украјину да настави да ратује“, нагласио је он.

Бистрон је раније оптужио немачког канцелара Олафа Шолца да је, објавивши да ће „леопарди“ отићи у Kијев, „бацио у воду“ послератне мировне принципе.

Он је такође изјавио да „Берлин треба да одустане од актуелне политике према Украјини“.

Бистрон је навео да је Немачка већ покушала да иде тенковима на Русију, али да се то завршило руским тенковима у Берлину.

„Нажалост, сви који су у овом дому прошле године подржали овај приступ, били су гадно оклеветани. Свако ко се залагао за немачке интересе оклеветан је као Путинова к**ва. Свако ко је гурао америчке интересе постао је спасилац Украјине. Ни једно, ни друго није тачно“, навео је немачки посланик.

 

Извор: RT

Ознаке