Србија

ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Мамама 20.000 евра субвенције за први стан, ово су услови

Фото: Pixabay.com

Влада Републике Србије донела је на предлог Министарства за бригу о породици и демографију одлуку о наставку финансирања субвенција за мајке за куповину прве некретнине у 2023. години.

Реч је о износу новчаних средстава за остваривање права за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета у 2023. години.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Максимални износ средстава који се може одобрити за ове намене је, као и до сада, 20.000 евра.

Услови

Да би се остварило право на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета, потребно је да је дете рођено 1. јануара 2022. године и касније, с тим што наведено право може остварити мајка.

Да би мајка новорођеног детета остварила право на новчана средства, учешће у куповини односно куповину куће или стана по основу рођења детета потребно је да први пут стиче у својину кућу или стан. Осим тога, право на субвенцију може остварити и мајка која је страни држављанин, ако је дете рођено на територији Републике Србије и/или је држављанин Републике Србије.

У 2022. стигло 295 захтева

Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је током 2022. године стигло 295 захтева за доделу субвенција за први стан на основу Одлуке о праву на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета.

Решено је 77 захтева, 32 одбијено, а преосталих скоро 200 захтева је јос у фази обраде. Највиши износ исплаћене субвенције је 20.000 евра, док је најнижа исплаћена субвенција 6.700 евра.

Извор: Новости/Блиц Бизнис