Свет

ВОЈСКА СПРЕМНА! Ево шта ће се десити у ОВОЈ ДРЖАВИ до половине марта, укључено 7.000 војника ПВО и авиони!

У Француској ће до половине марта бити одржана велика војна вежба под називом „Орион“ са учешћем 7.000 припадника разних јединица и родова војске, пренели су данас тамошњи медији.

Вежбе, које су почеле у суботу, биће одржане на мору, копну и у ваздуху. Распоређено је 2.300 војних возила, међу којима 400 борбених, 40 хеликоптера и око 100 беспилотних летелица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Биће на распологању и 130 авиона, међу којима авиони „Рафал“, као и системи ваздушне и копнене одбране.

На мору је мобилисан чувени француски носач авиона „Шарл де Гол“ као и још два носача хеликоптера.

Вежбе се одвијају у 20 француских департмана.

Операција „Орион“ има за циљ обуку „свих родова војске у заједничком и мултинационалном оквиру, према реалном и захтевном сценарију“, пренео је лист „20 минута“ (20 Минутес) на свом сајту.

Изабрани сценарио је помоћ фиктивној држави Арнланд, коју је дестабилизао јак сусед јер наоружава паравојне снаге унутар Арнланда и распоређује велике војне снаге на границама.

По свом обиму то је највећа војна вежба одржана у Француској у последњих неколико деценија.

„То је повратак великих вежби на нашу територију“, изјавио је командант операције, генерал-мајор Никола Ле Лен (Ницолас).

Француско министарство одбране саопштило је да је операција „Орион“ договорена у контексту погоршавања међународне ситуације током прошле године.

У пролеће ће бити одржана још једна секвенца операције „Орион“ која предвиђа симулацију ваздушно-копненог сукоба високог интензитета против фиктивне државе Меркур, са размештањем 12.000 војника у североисточној Француској, додали су француски медији.

 

 

Извор: Курир