Србија

ВРЕМЕНСКИ РОЛЕРКОСТЕР: Чека нас нагли пад температуре и снег, за мање од 7 дана ћемо се смрзавати

Упркос томе што је време у Србији и региону ових дана налик пролећном, веч за неколико дана, од викенда, доћи це до промене и наглог захлађења.

Већ следећег понедељка ће се забелети, и то и у нижим пределима показује садашња прогноза. До тада ће се у Србији смењивати и сунце, грмљавина, киша а биће и песка из Сахаре, па тако можемо очекивати и такозвану „прљаву кишу“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже метеоролог Ђорђе Ђурић данас и у среду у Србији јутро је ведро и хладно, у јужним и централним пределима уз слаб мраз, а у многим пределима очекује се и магла. Током дана време је сунчано и веома топло.

– Циклон који се својим центром буде премештао из северне Европре преко централне ка источној, условиће према нашем подручју доток још топлије ваздушне масе са југозапада. Максимална температура данас и сутра биће од 15 до 20 степени, у Београду до 18. У четвртак и петак Србија ће бити под утицајем антициклона са истока, док ће са запада Медитерана јачати цикон. У Србији се очекује повећање облачности и јачање јужног и јуугоисточног ветра, који ће у Поморављу и Подунављу бити јак, а на југу Баната и са олујним ударима – каже Ђорђе Ђурић.

Објашњава да се у ноћи ка четвртку и у петак ујутро и пре подне бити променљиво облачно време, понегде са кишом или са пљуском или грмљавином.

– Максимална температура биће од 14 степени на северозападу до 20 степени на југоистоку Србије, а у Неготинској Крајини биће тмурно и хладније – наводи.

Време за викенд хладније

Током викенда Србија ће бити под утицајем веома снажног циклона са централног Медитерана, који ће се својим центром премештати преко средњег дела Италије ка Јадрану.

– Првог дана викенда Србија ће бити у предњем делу овог циклона, па ће преовладавати снажна јужна висинска струјања, а са њима ће осим врло топле ваздушне масе, стизати и честице пустињског песка из Сахаре, па киша која буде падала садржаће честице песка, што је потпуно природна и при оваквој синоптичкој ситуацији уобичајена појава. Максимална температура у суботу биће од осам степени на северозападу Србије до 18 степени у централним и југоисточним пределима, у Београду до 14 – наводи он.

Указује на то да ће већ средином средином дана до Војводине, а после подне и увече и до централних предела Србије са северозапада се очекује продор хладног фронта, уз јаче захлађење, а ветар ће бити у скретању на севрозападни, на ударе ће пролазно бити и веома јак.

– Другог дана викенда Србија ће бити у хладном сектору, па ће се успостовити северозападно висинско струјање. Ово струјање проћистиће атмосферу од песка из Сахаре, а очекује се и продор веома хладне ваздушне масе и нагли пад температуре. У недељу ће у Србији бити облачно и веома хладно, на северу и на западу са суснежицом и снегом, а на југу и истоку са кишом. На планинама се очекује обилнији снег, док је за ниже пределе и даље рано прецизирати да ли ће доћи до формирања снежног покривача, али за сада су повећане шансе. Током дана на северу Србије престанак падавина, па ће у тим пределима бити суво – прогнозира Ђурић.

Максимална температура биће од један степен на северу Србије до 13 степени на југу. Дакле, јужни и источни део Србије и даље ће бити у топлом сектору циклона.

Од понедељка киша и снег

У понедељак у Србији облачно са кишом, суснежицом и снегом. Снег се очекује углавном на северу и на западу Србје и на планинама, а киша на југу и истоку Србије. Максимална температура биће од један степен на северу до 11 степени на југу Србије.

– Када је снег у питању, тренутни прорачуни су такви да захлађење од недеље доноси снег напоменутим деловима Србије. Како је реч још увек о периоду за шест дана, промене су могуће, а све ће зависити од кретања и положаја центра циклона. При оваквим условима и најмања промена путање може довести до промене времена, па и до тога да снег и јаче захлађење изостану или да буду још драстичнији – каже он.

Додаје да од уторка следи стабилизација времена, престанак падавина и мањи пораст температура, да би потом поново дошло до захлађења са падавинама.

Према тренутним прогнозама, током првих десет дана марта очекује се нешто хладније од просека, уз чешће падавине, тако да ће прва декада марта засигурно бити хладнија од последње декаде фебруара.

Ових дана температуре достижу и 20 степени, што је за десет степени више од просека. Натпросечно топло очекује се до викенда, а од недеље следи јаче захлађење, тако да ће температуре пасти и на вредности испод просека за ово доба године.

Извор: Srbija Danas/Telegraf