Србија

ВУЧИЋ: Потписујемо у року од 48 сати

Председник Србије Александар Вучић обратио се из Абу Дабија.

„Ми ћемо у року од 48 сати потписати уговор са УАЕ о куповини дронова самоубица и они ће брзо бити у Србији“, рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То су дронови самоубице и биће на територији Србије, а и ми ћемо надамо се већ у наредних пет или шест месеци моћи да имамо прве српске дронове самоубице у Војсци Србије“, рекао је Вучић новинарима на Међународном сајму наоружања и војне опреме „ИДЕX 2023“ у Абу Дабију.

„Морамо све више да се ослањамо на сопствене материјале“, рекао је.

„Свима је потребна муниција. Сви купују све. Све што произведемо, купе“, навео је.

Рекао је да 30 одсто свега произведеног мора да остане у Србији.

„Морамо бити заштићени, наша војска мора да има приоритет“, изјавио је.

„Радићемо ракетну артиљерију, посебно хаубице, успели смо да добијемо део Камазових шасијха 200 кевра је јефтинија Нора на Камазу, бољи је нешто МАН али је овако јефтиније“.

„За нас је хиљаду дронова ситно, морамо да вежбамо, да 300-400 комада бацимо на Пасуљанске ливаде да војници вежбају, да погоде ров, а то све кошта. Нема западног тенка испод 8 милиона а иду и до 14. Ми модернизујемо тенкове за милион-два, једино немамо посаде. До краја године ћемо модернизовати 40 тенкова. Техничко-ремонтни завод Чачак нам је ту уско грло, то нам је много важна фабрика сада“, изјавио је.

Рекао је да радимо на много тога.

„Идемо са интеграцијом са мистралом на пасарс да га заштитимо. Пасарс 40 мм је убица дронова, а није прескуп, а притом с тим калибром уништава и живу силу“.

„Ништа више из Србија не пуштамо – осим што имамо вишка. Значајно ће расти плате у одбрамбеној индустрији јер сви хоће да ратују и сви се спремају за рат, тако да све што произведемо можемо да продамо“, истакао је.

„Све што произведемо можемо лепе паре да узмемо. А да ли је морално то, кажите то људима у Баричу, Чачку, Трстенику који од тога живе. Што се оружја тиче, највише ме занима наша војска, па онда можемо ли ми на томе и да зарадимо, то је реална политика“.

Рекао је да ће на јесен у целој Европи бити несташица лекова и да ће енергетска ситуација такође бити много тежа.

„Не дају да се увозе генеричке сировине из Кине и Индије, зато неће бити лекова. Али у Србији неће ништа да фали, морате да се снађете“, рекао је Вучић.

 

Извор: Wебтрибуне