Свет

ЗАПАД ЗЕМЉЕ У КАТАСТРОФИ! Људи су без струје, делови земље тотално паралисани!

Снажне мећаве и пљускови погодили су данас Калифорнију и друге савезне државе на западу САД, а у Мичигену су се хиљаде људи смрзавале због нестанака струје услед једне од најгорих зимских непогода у последњих неколико деценија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Национални метеоролошки завод упозорио је на „хладну и опасну зимску олују“ која би у Калифорнији могла да се задржи до сутра, док су упозорења на мећаву на снази у Сијери Невада и на планинским ланцима Јужне Калифорније, где се очекује и до метар и по снега.

„Просто и једноставно, ово ће бити историјски догађај што се тиче количине снега и на планинским врховима и у нижим крајевима“, саопштио је завод.

Међудржавни аутопут, главна жила-куцавица западне обале САД која повезује југ и север, затворен је данас на подручју Калифорније, јужно од границе са Орегоном, због снежних падавина у долини Сакраменто и на планинском превоју северно од Лос Анеђелеса, где су на снази упозорења на мећаву. Затворени су и путеви нижег ранга.

Метеоролози упозоравају и на озбиљне олује са грмљавином које би у океанским водама код обала јужне Калифорније могле створити водене пијавице. Упозорења на мећаву су на снази у деловима Неваде.

Више од 300 летова је данас отказано у САД због непогода на западу САД, а у Орегону су друмови углавном залеђени и затворени, и не очекује се да ће се лед на њима размекшати до сутра.

На ширем подручју САД, зимске олује оставиле су готово милион потрошача без струје, а најтеже је погођен Мичиген на северу, где су у мраку хиљаде људи. Пре неколико дана, тамо је у једном тренутку без струје остало више од 800.000 људи.

Извор: Курир