Свет

ЗЕМЉА КОЈА ЈЕ НА ПУТИНОВОМ НИШАНУ ПОВУКЛА РАДИКАЛАН ПОТЕЗ!

У државном врху Молдавије долази до промена, на место премијера стиже проевропски премијер Доран Рецеа.

Молдавија је у петак примила кандидата за новог проевропског премијера Дорина Рецеана, само неколико сати након што је његов претходник поднео оставку. „После политичких консултација, потписала сам декрет о именовању Дорина Рецеана за кандидата за место шефа владе“, рекла је проевропска председница Молдавије Маја Санду. „Потребно нам је јединство да превазиђемо овај тежак период“, додала је она, обећавајући „брзо“ формирање нове владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши министар унутрашњих послова и предузетник у финтецх сектору Дорин Рецеан (48) био је председников саветник за одбрану од фебруара 2022. године. Сада мора да добије поверење парламента, што не би требало да буде проблем јер проевропска странка има подршку 63 посланика од укупно 101.

Рецеан замењује Наталију Гаврилиту (45), која је нешто раније поднела оставку после годину и по дана на власти. „Време је да одем“, рекла је она новинарима и додала да нема подршку и поверење у земљи. „Када би влада имала исту подршку код куће као у Европи…“

Председница Молдавије Маја Санду именовала је у петак новог премијера како би своју земљу задржала на проевропском путу након што је претходна влада пала раније у току дана, после вишемесечног све већег притиска Русије усред рата у Украјини, преноси Политико.

На изненадном брифингу за новинаре у петак, сада бивша премијерка Гавриља објавила је да подноси оставку заједно са својом прозападном владом. Молдавија је прошлог јуна, заједно са Украјином, добила статус кандидата за Европску унију, али се влада суочила са интензивним притиском Москве, која је настојала да поткопа њен ауторитет.

„Да је наша влада имала исту подршку код куће какву смо имали наши европски партнери, могли смо да напредујемо даље и брже“, рекао је Гаврилица. Молдавија улази у нову фазу, у којој је безбедност наш приоритет“, додала је она. Председница Маиа Санду рекла је да ће покренути разговоре са политичким партијама у парламенту о именовању новог премијера.

Покушај заштите без провоцирања Москве

Влада Молдавије већ дуго оптужује Русију, која има трупе у отцепљеном региону Придњестровља на истоку, да подстиче немире у земљи, укључујући протесте у главном граду Кишињеву. У интервјуу за Политицо прошлог месеца, Санду је оптужила Русију да користи енергетску кризу и растуће трошкове да „унесе нестабилност у Молдавију“, мислећи на руске напоре дезинформацијама да подстакну антивладина осећања.

Москва има дугу историју окретања економских шрафова против Молдавије током протекле две деценије како би поткопала про-ЕУ администрације, најозлоглашеније увођењем забрана на руски увоз најважнијих молдавских вина.

До колапса владе у петак дошло је само неколико дана након што се Гаврилица састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом и шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Бриселу како би разговарали о изгледима Молдавије за чланство у ЕУ. На граници са Украјином, Молдавија се нашла несигурно близу рата и желела је да успостави равнотежу покушавајући да се војно заштити без провоцирања Москве.

Озбиљна дебата о одбрани

Земља од 2,5 милиона људи, која је 100 одсто зависила од руског гаса пре инвазије на Украјину, борила се са наглом порастом инфлације и јавним немирима због растућих цена енергије. Санду, бивши борац за борбу против корупције школована на Харварду, рекла је за Политико да је у земљи постојала „озбиљна дебата“ након руске инвазије на Украјину, укључујући могућност придруживања одбрамбеном савезу.

„Сада се води озбиљна дебата… о нашој способности да се одбранимо, да ли то можемо сами или да ли треба да будемо део већег савеза“, рекла је она. „И ако у неком тренутку као нација дођемо до закључка да морамо да променимо неутралност, то би требало да се деси демократским процесом.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је лидерима ЕУ током Европског самита у четвртак у Бриселу да је Украјина пресрела руске планове да „уништи“ Молдавију. Молдавске обавештајне службе су касније потврдиле да су идентификовале и „субверзивне активности“ које имају за циљ „подривање државе Републике Молдавије, дестабилизацију и нарушавање јавног реда“.

Министарство спољних послова Молдавије саопштило је у петак да ће позвати руског амбасадора због „неприхватљивог нарушавања [молдавског] ваздушног простора руском ракетом“ која је прелетела земљу у оквиру широког напада Русије на Украјину.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке