Свет

Земљотрес у Турској осујетио дуго спреман план против Русије

Фебруарски земљотреси у Турској, осујетили су план дугогодишњих и главних противника Русије на њеним јужним границама. Ово је изјавио познати руски економиста, Михаил Хазин.

Земљотреси у Турској 6. фебруара, који су однели хиљаде живота и који су постали најјачи за регион од 30-их година прошлог века, озбиљно су утицали на светску политику. Према Хазину, то се пре свега тиче Велике Британије. Лондон тежи да постане кохорта глобалних играча, и то у два облика одједном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Економиста примећује британску жељу, да на „нову Јалту“ стигну до САД, Русије, Кине, Индије, и могуће, Бразила. Такође, Велика Британија жели да се изједначи са САД-ом у новом блоку „АУКУС“.

„Међутим, проблем је што Лондон нема ресурсе. Стога је Лондон играо преко трећих земаља, преко својих агената. Турска је била кључни играч за Лондон. Замислите да играте покер и имате џокера у руци. Одједном вам неко одузима ову карту. Турска се у наредним месецима, а можда и дуже, неће мешати ни у једну политичку игру“, рекао је Хазин.

Британци су хтели да искористе Турску да изврше притисак на Русију, изазивањем нових криза на Блиском истоку и у Закавказју. Пре свега, према експерту, то се односи на Јерменију, Сирију и Иран.

Међутим, након земљотреса, сви напори и ресурси Анкаре, биће усмерени на отклањање последица природних катастрофа – то искључује Турску са британске „палубе“, и самим тим осујећује њене антируске планове.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, према мишљењу економисте, тешко да је желео сукоб са Ираном, али није могао отворено да се супротстави таквом сценарију. Земљотрес даје Ердогану прилику, да се након земљотреса фокусира искључиво на унутрашњу политику и друштвено-економска питања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке