Србија

ЗИМА СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ, ПАШЋЕ 35 ЦМ СНЕГА: Након пролећних температура стиже „БАБА МАРТА“

Српски метеоролог, којем сви верујемо, открива какво нас време очекује наредних дана, али и почетком наредног месеца

Српски метеоролог Марко Чубрило најавио је да се до викенда очекују пролећне температуре, затим јаче захлађење уз обилније падавине, а снега би осим на планинама могло бити и у низијама, посебно над северним, средишњим и западним пределима региона.

Почетком марта стиже мало топлије време, а око 5.3. је могуће ново захлађење.

– Наредна два дана постепено повећање облачности тако да ће локално већ бити ређе појаве кише или пљуска али ће доминирати суво време. Задржава се релативно топло уз дневне максимуме који ће се углавном кретати од +10 до +17 степени Целзијуса. У петак ће се поље антицикома измештати ка Великој Британији, што ће омогућити премештање јаког хладног фронта из области Скандинавије ка нашем делу Европе. У исто време слаб секундаран циклон над централним Средоземљем ће полако јачати и приближавати се нашем региону – истиче Чубрило.

Као последица тога, у суботу током дана јаче погоршање уз кишу, у зони хладног фронта на ударе и олујан северни ветар, а очекује се и јаче захлађење.

– Већ после подне у пределима преко 600мнв киша ће брзо прелазити у снег , док се у току ноћи очекује спуштање снежне границе на испод 500мнв те ће појаве суснежице и снега бити и у низијама, посебно над средишњим деловима реигиона. Релативно топло би се задржало само над југом БиХ, јужним и Јадраном, југом, истоком и југоистоом Србије. У суботу дневни максимум од око +2 на севарозападу Хрватске до око +18 да деловима средишње и источне Србије. У току ноћи ка суботи се очекује јачање секундарног циклона уз његов улазак над Јадран – најваљује метеоролог и додаје:

– За сада делује да би нqјвише снега добили планински делови Горског Котара у Хрватској, западни, и средишњи делови планинске БиХ, север Црне Горе и крајњи запад планинске Србије и тамо би у областима преко 800мнв могло пасти од 20цм до 35цм новог снега. Снега би могло бити и у низијама северне БиХ, источне Хрватске, Војводине, Шумадије и западне Србије и тамо се могло акумулирати од 2цм до 10цм снега, зависно од интензитета падавина и временског оквира када би се оне јавиле. Ветар би у недељу био умерен до појачан, северни и северазападни, а дуж већег дела обале бура. Само би над јужним Јадраном било југа, а на југоисотоку и југу Србије јужног ветра – истиче он.

У недељу максимуми од -1 понегде на запааду и северу региона до око +9 на крајњем југу и југоистоку региона.
У понедељак би падавине полако престале над већим делом Србије, источне Хрватске, источне и средишње БиХ, док би их још било над осталим деловима региона али би биле у слабљењу. Ветар и даље северозападни, такође у постепеном слабљењу. Дневни максимум од +1 до +9 степени Целзијуса.

Од уторка до наредног петка мало топлије уз ређу појаву слабих падавина, испдо 600мнв углавном киша или суснежица, а преко те висине повремено слаб, снег. Максимуми од +3 до +9 степени Целзијуса, што је у оквирима просека за почетак марта.

Сумирано, све смо ближе једном касном налету зимског времена, које би нам осим планинских предела могло донети снег и у низије, посебно над западним, средишњим и северним пределима.

Извор: Ало.рс/Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

фебруар 2023.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728