Свет

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА! 300 милиона људи у свету остаће без посла због овога

Алармантан извештај најпознатије америчке инвестиционе банке Голдман Сакс о напретку савремене технологије

Вештачка интелигенција ће толико напредовати да ће заменити 300 милиона људи широм света!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се наводи у алармантном извештају познате америчке инвестиционе банке Голдман Сакс, преноси ББЦ.

Већа продуктивност

Вештачка интелигенција би могла да замени четвртину радника у Сједињеним Државама и Европи, али исто тако би могла и да допринесе стварању нових послова, као и повећању продуктивности.

Њеним развојем повећаће се вредност робе и услуга седам одсто на годишњем нивоу.

– Генеративна вештачка интелигенција способна је да креира садржај који се не разликује од људског рада, што представља велики напредак – наводи се у извештају. Британска влада је спремна да додатно промовише улагање у развој вештачке интелигенције јер верује да ће то довести до „пораста продуктивности у целој економији“.

– Желимо да будемо сигурни да вештачка интелигенција допуњује начин на који се обавља посао у Великој Британији, а не да га омета – да чини наше послове бољим, уместо да их одузима – рекла је Мишел Донеланао, министарка за технологију, за Сан.

У извештају се посебно истиче да ће вештачка интелигенција имати неуједначен утицај на различите индустријске секторе. Тако ће њен утицај у администрацији и правним пословима бити 46 одсто, односно 44 одсто – толико ће послова бити аутоматизовано.

Док ће, на другој страни, у грађевинарству и одржавању свега шест, односно четири одсто послова бити аутоматизовано. ББЦ преноси да ће због развоја вештачке интелигенције угрожени бити и уметници, којима ће бити угрожена перспектива да пронађу посао.

Развој

– Једино у шта сам сигуран јесте да не постоји начин да се зна колико ће послова бити замењено генеративном вештачком интелигенцијом. Оно што ЧетГПТ ради, на пример, јесте омогућавање већем броју људи с просечним вештинама писања да праве есеје и чланке. Новинари ће се суочити са већом конкуренцијом, што би смањило плате.

Размислите о увођењу ГПС технологије и платформи као што је Убер. Одједном, познавање свих улица у Лондону имало је много мању вредност. Резултат су биле мање плате, а не мањи број радника – рекао је Карл Бенедикт Фреј, професор на Оксфорду.

У извештају се истиче да је у свету тренутно 60 одсто радника запослено на радним местима која нису ни постојала 1940, чиме се сугерише да развој технологије много више доприноси разноврсности послова него што ствара нова радна места.

Милијардер Бил Гејтс

Најважније последњих деценија

Амерички милијардер Бил Гејтс привукао је у уторак велику пажњу јавности наводећи у блогу да је развој вештачке интелигенције најважнији технолошки напредак последњих деценија.

– У питању су фундаментални принципи као стварање микропроцесора, персоналног рачунара, интернета или мобилног телефона. Вештачка интелигенција ће променити начин на који људи раде, уче, путују, добијају медицинску бригу или међусобно комуницирају – написао је Гејтс.

На Гејтсов блог је реаговао Илон Маск, оснивач Тесле, који је поручио да је његово разумевање вештачке интелигенције ограничено.

 

Извор: Курир