Русија

АЛАРМАНТНО! Главни град је угрожен наређено постављање одбране!

Руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је почетком овог месеца да ће земља завршити модернизацију система ракетне одбране и поставити их на дужност заштите главног града, Москва, до краја ове године.

Русија ће успоставити поделу на дивизије и бригаду за ваздушну одбрану, посебну заштитну бригаду, противавионским пук са ракетним комплексом С-350-а, радарима Развиазка и посебном оперативном бригадом за ваздушну и ракетну одбрану до краја 2023. године, рекао је Шојгу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почев од 2020. године, значајан део руског програма државног наоружања усредсредио се на развој средстава за ПВО. Преко 3,4 билиона рубаља (отприлике 44,3 милијарде долара) уложено је у програм који је почео 2011. године, а ваздухопловна одбране добила је око 17,5% од укупног износа, пише Саксхи Тиwари.

Модернизација средстава за ваздушне одбране Русије постало је хитније сада него икад, док Украјинци настављају да нападају руске положаје. На пример, Русија је недавно најавила да је наводни украјински ТУ-141 стриж ракетни дрон оборен помоћу ЕВ опреме у граду на само 180 километара од Москве.

ТУ-141С, извиђаки дрон, велике брзине и долета, налази се у украјинском инвентару од 2014. године. Због недостатка ракета и пројектила великог домета, Кијев је, како се верује, променио њихову намену и поставио експлозивне бојеве главе и послао их на циљеве дубоко у руској територији.

Са дометом од око 1.000 километара, Украјина је претходно користила ове дронове да би циљала стратешке руске ваздушне базе – Енгелс и Дијагилево – прошле године 5. и 26. децембра. У време тих напада, које Украјина није признала, примећено је да су ове базене били су ближи руском главном граду него што су били у Украјини границама.

Генерално, дошло је до продора и напада дроновима који су циљали у Русију. У јануару ове године, фотографије и видео снимци на Интернету показали су да је руска војска инсталирала системе Панцир-С1 ваздушних одбране на кровове неке административне зграде у центру Москве. То је дало утисак да се припремају за предстојећи напад на главни град у то време.

Прошлог месеца, мали украјински УЈ-22 дроне је наводно срушио на ивици шуме у близини станице компресора за гас у близини села Губастово, мање од 100 километара (60 миља) југоисточно од Москве.

Иако су се понављали напади дронова нису нанели значајну штету, њихов број и обим истакли су „руску рањивост“ и ставили под светло рефлектора потребу да Москва повећа своју архитектуру ваздушне одбране.

Московска ваздушна одбрана
Руски програм државног наоружања намењен је распоређивању 800 ракета система С-400, С-350 и С-500 распоређених у 100 батаљона.

Прва ваздушна и ракетна армија руске војске, која чува Москву и централно индустријско подручје, тренутно је под командом руских ваздушних и ракетних одбрамбених снага. Пукови 1. противваздушне и противракетне армије наоружани су с-300 или С-400 платформама. Руси тврде да су се оба система показала да су у свом праву веома ефикасну.

Шоигу је, међутим, тврдио да ће војска ускоро добити С-350 система.
С-350 ВИТИАЗ је средњи ракетни систем земља-ваздух, представљен први пут у на МАКС аир схоw 2013. године. Руске снаге кажу да су осигурале испоруку овог система у 2019. Пресретач за С-350 систем је пројектил од 9м96, који може дејствовати против ваздушних и балистичких претњи на распону између 1,5 до 120 километара и надморске висине од 10 до 30.000 метара.

У фебруару је врхунску руску војну аналитичар Александар Михаилов рекао да је најновији ракетни систем Русије С-350 Витиаз много прецизнији и јефтинији од америчких патриот ракета.

– Патриот не обара циљеве који лете на надморској висини до 100 метара, док Витиаз уништава циљеве на надморској висини од 10 метара и више, рекао је руски стручњак за руску државну новинску агенцију ТАСС. Ово ставља у перспективу појачани значај који је прикључен на његово распоређивање у Москви.

Русија ће опремити 15. ваздухопловну армију са балистичким ракетама С-500 као део предвиђене бригаде посебне наменске за одбрани из ваздух. С-500 ће се наводно производити у оквиру програма државног наоружања, обично познат као ГПВ-2027.

Генерални директор компаније Руске одбрамбене технологије Алмаз-Антеј, Иан Новиков, најавио је у априлу 2022. године да је С-500 (Прометеј) већ ушао у масовну производњу.

Уговор о изради више од десет С-500 потписао је руско министарство одбране и Алмаз-Антеј у 2021. години, а испорука је заказана у 2022. године, међутим, ниједна испорука није извршена прошле године, због инвазије у Украјини.

С-500 Прометеј је ракетни систем земља-ваздуха следеће генерација са дометом од 600 километара (370 миља). То је све наменски систем пресретања на великим висинамае са побољшаним могућностима одбране против од интерконтиненталних балистичких ракета и стелт авиона.

Ове напредне карактеристике подвлаче важност овог система који ће ускоро бити распоређен у бригаду са посебном наменом.

Руски програм државног наоружања такође настоји да доврши развој система ваздушне одбране С-550 до 2027. године.

План је наводно обухвата развој С-550 са проширеним опсегом и бољем могућностима за откривање непријатеља и праћење од С-400 и С-500. С-550 ће се доставити ваздухопловним снагама до 2025. године.

Надаље, Шојгу је такође најавио да ће и ове године руско министарство одбране активирати систем раног упозорења на станици за контролу свемира, Развјазка. Ово ће заменити радарску станицу Дунаи-3У великог домета, који је био у употреби од 1978. до почетка 2000-их.

Тренутна радарска станица Дон-2Н-а, која ради у области Москве од 1989. године, је недавно побољшана и биће употпуњена и испомогнут са радором за рано упозорење Развјазка. Развјазка је радар п-бенда. Његова основна сврха је откривање и рад са објектима у високој орбити.

 

Извор: Ало