Свет

АМЕРИЧКИ АВИОН СУДЊЕГ ДАНА УОЧЕН ИЗНАД ЕВРОПЕ!

Авион Е-6Б Меркур се обично назива „авион судњег дана“, слетео на Исланд

Кључни авион америчке морнарице у случају нуклеарног рата слетео је на Исланд, известила је америчка европска команда (EUCOM) у уторак, убрзо након што је руски председник Владимир Путин потписао закон о суспензији Москве нуклеарног споразума Нови СТАРТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према објави на налогу команде на Твитеру, посада Е-6Б Меркур, додељена Крилу Један америчке стратешке команде, састала се са америчким амбасадором на Исланду, као и другим дипломатским и војним лидерима. Авион изводи операције у зони одговорности ЕUCOM-а, наводи се у саопштењу.

Авион Е-6Б Меркур се обично назива „авион судњег дана“ јер је дизајниран да служи као командно место у ваздуху у случају свеопштег нуклеарног рата, катастрофе или другог сукоба великих размера.

Према Пентагону, авион омогућава америчкој команди да комуницира са стратешким и нестратешким системима наоружања, што омогућава лансирање балистичких пројектила на копну и подморницама које могу да носе нуклеарне бојеве главе.

Вест је стигла непосредно након што је Москва послала Вашингтону званичну белешку о суспензији учешћа Русије у Новом СТАРТ споразуму – последњем преосталом споразуму о смањењу нуклеарног наоружања између САД и Русије. Уговор је требало да ограничи нуклеарне залихе обе земље и омогући свакој да надгледа супротстављени арсенал како би потврдио поштовање. Међутим, и Москва и Вашингтон су оптужили оног другог да се није придржавао споразума да дозволи такве инспекције.

Путин је прошле недеље најавио привремену суспензију споразума, оптужујући САД да покушавају да „преобликују међународни поредак“ како би одговарао својим „себичним интересима“ и да захтевају од Русије да се придржава споразума „док раде како желе“.

Председник је такође указао на изјаве западних лидера да желе да „нанесу стратешки пораз“ Русији, а истовремено отворено помажу покушаје украјинских напада дроновима на базе стратешке авијације Русије.

Пре него што Москва настави да поштује споразум, Путин је рекао да мора да има „јасну представу“ о нуклеарном арсеналу НАТО-а – укључујући оружје које држе Велика Британија и Француска, за које је рекао да су добродошле да се придруже пакту, пренео је РТ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо

Ознаке