Свет

Амерички бомбардер на граници са Русијом

Сједињене Америчке Државе у последња четири дана извели су неколико демонстрационих летова стратешких бомбардера Б-52Х у Европи.

Први лет организован је у четвртак када су два бомбардера Б-52Х из Шпаније прелетела пола Медитерана, Албанију, Северну Македонију и Бугарску, извели лет уз румунско-молдавску и молдавско украјинску границу, прелетели Мађарску и Хрватску и вратили се назад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У суботу 11. марта организован је други демонстрациони лет стратешког бомбардера Б-52Х серијског броја 60-0026 позивног знака НОБЛЕ 61 уз саму границу са Русијом, неких 200 км од Санкт Петербурга и 20 км од Руске границе што је први такав лет од окончања Хладног рата и избијања украјинске кризе.

Наиме, стратешки бомбардер Б-52Х ситгао је у Пољску где је од доласка у ваздушни простор те земље добио пратњу ловачких авиона Ф-16 Блок 52 и почео лет преко Балтичког мора, прелетео близу шведског острва Готланд да би онда, преко Финског Залива скренуо неких 200 км од Санкт Петербурга, да би затим летео уз границу три балтичке земље Естоније, Летоније и Литваније, вратио се у Пољску и летео још уз границу руске ексклаве Калињинград на одаљености неких 20 км од ње.

Идентичан лет начињен је и над три балтичке земље, да би после те мисије летелица преко Балтика усмерила дуж Данске обале према Шведској, где се летелица окренула и делом истог пута вратила и преко Данске одлетела до Велике Британије, а онда се после 11 сати ангажовања вратила у базу Морона у Шпанији, где су од недавно размештена два бомбардера.

На путу изнад Балтика бомбардер су осим пољских Ф-16 Блок 52 пратили и морнарички патролни авиони П-8 Посејдон и авио-танкер КЦ-135Р

Стратешки бомбардер је био ненаоружан и наравно о овом лету били су обавештени и Руси, који су на својим осматрачким радарима дугог домета пратили лет летелице, с обзиром да су ови стратешки бомбардери носачи нукеларног наоружања и да носе крстареће ракете које могу имати и нукеларну бојеву главу упркос супензијама међународних споразума САД и Русије лет је уредно најављен. Међутим, руски медији навели су да је бомбардер извршио симулацију напада крстарећим ракетама на Сакт Петербург, јер се усмерио према граду, после чега је скренуо са постојеће рута изнад Финског залива и наставио лет према трима балтичким државама. Ову информацију навели су и поједни западни војни аналитичари да је Б-52Х симулирао напад крстарећим ракетама.

Иначе Русија је 28. фебруара ове године баш у зони око Санкт Петербурга затворила била ваздушни простор у радијусу од 200 км око самог града и извела војну вежбу реакције ПВО где су кориштени борбени авиони МиГ-31 БМ и Су-35 полетели. Прва вест била је да се у тој зони појавио непознати дрон, али је Министарство одбране навело да је била одржава војна вежба рекације ПВО.

Аутор овог текста крајм јануара 2023. написао је у оквиру теме постављања ПВО система на зграде од стратешке важности у Москви, да осим превнеције од могућег напада модификованим стратешким беспилотним летелицама ТУ-141 Стриж, као и беспилотним летелицама дугог домета, да је Москва у озбир узела још једну опцију, а која се тиче потенцијалног сукоба са НАТО алијансом. Фокус Москве је наводно Балтичко и Баренцово море, одакле би америчке нападне нуклеарне подморнице могле да лансирају крстареће ракете у случају напада. Осим са подморница, крстареће ракете могли би и да лансирају и стратешки бомбардери попут Б-52 према Москви и Санкт Петербругу, за шта би се користили ови ПВО системи за обарање крстарећих пројектила АЛЦАМ АГМ-86.

Иначе око Москве је распоређен и ракетни штит који штити руску престоницу од напада интерконтиненталних балистичких ракета. Тај штит састављен од радара дугог домета и ракета пресретача кружно је постављен по ободу Подмосковља од линије Солнеченогорск-Серпухов, Сергијев Посад, Клин, Нудољ, Наро-Форминск. од радара Дон 2Н, Дунаи 3М ракетних система А-135Амур и А-235.

Стратешки бомбардер Б-52Х

Познат је и као стратосферска тврђава и најпознатији амерички бомбардер од краја Другог светског рата. Пројектован је и уведен у оперативну употребу за време трке у наоружању са СССР-ом. То је био први стратешки бомбардер са стреластим крилом и са млазним моторима, који је способан да из базе у САД допре до било које тачке Совјетског Савеза и баци атомску бомбу.

После завршетка хладног рата летелице су конвертоване у носаче конвенционалног наоружања. У периоду од 1962 произведено је 744 авиона у осам верзија означених словима од А до Х. Најбројнија верзија била је Г са укупно 193 авиона. Данас је оперативно од 95 авиона њих 75 у верзији Х, који би требали да остану у употреби од 2030-2040. године

За време константне употребе ове летелице су стално модернизоване и надограђиване. Последњу верзију Х покреће осам турбовентилаторских мотора Пратт анд Wхитнеy ТФ-33-П3. Уграђен је нови оптоелектропотички систем за осматрање ЕВС, који чини ТВ камера за осматрање, уграђена на левој страни авиона и ИЦ осматрачки уређај Хугес ААQ смештен на десној страни летелице. Летелице могу да носе крстареће ракете смештене на носачу у трупу авиона, као и на поктрилним носачима. Авион може да носи 31.500 килограма убојних средстава, које може да понесе на носачима у трупу и на поткрилним носачима.

Овај бомбардер се налази у саставу 17 ваздухопловних једница распоређеним у савезним државама Лујзијана, Северна и Јужна Дакота, Тексас, Мејн, Вашингтон, калифорнија, Арканзас, Мичиген и на острву Гуам у бази Андерсен. Агресија на СРЈ

Агресија на СРЈ почела је 24. марта 1999. комбинованим нападом испаљивања крстарећих ракета типа АЛЦАМ управо од стране стратешких бомбардера Б-52Х.

Седам бомбардера Б-52Х долетело је до ваздушног простора Мађарске и Јадранског мора одакле су ласнирали ракете на циљеве у СРЈ. У почетној фази рата бомбардери Б-52Х лансирали су 78 пројектила типа АЛЦАМ.

Бомбардери Б-52Х дејстовали су дању и ноћу. Они који су учествовали у нападу прошли су програм ЦЕМ који је обухватио модификације ради побољшања њихове ефикасности у извршавању конвенционалних задатака.

Авиони су користили и прецизно вођено оружје АГМ-142 „Раптор“ домета око 80 километара. Нападали су такође тепих бомбардовањем аеродром Батајницу и положаје граничних једница на планини Паштрик мај/јун 1999. Током агресије на СРЈ бомбардери Б-52Х извршили су 270 борбених летова и избацили 11.000 авио-бомби.

Тактичко-технички подаци:

Произвођач: Боинг

Ознака: Б-52

Намена: Стратешки бомбардер

Посада: 6 чланова

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс