Русија

„АМЕРИКА БИ МОГЛА ДА НЕСТАНЕ“ Руски официр открио све

Фото: Јутјуб

Стручњак је на руској телевизији дискутовао о могућности да Русија употреби нуклеарну ракету Сармат да погоди вулкан у Националном парку Јелоустон у САД.

Руски председник Владимир Путин рекао је у четвртак током обраћања да ће његова земља „посветити повећану пажњу јачању“ својих нуклеарних пројектила базираних на копну, мору и у ваздуху, наводи Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је такође наводно рекао да ће интерконтиненталне балистичке ракете РС-28 Сармат бити распоређене ове године. Антон Герашченко, саветник украјинског министра унутрашњих послова, објавио је на Твитеру два видео снимка на коме се види разговор на ТВ каналу Русија-1 о Сармату. Константин Сивков — пензионисани руски морнарички официр који често говори о војним питањима говорио је о ономе што је назвао „специјалним оружјем“, пише Newsweek.

Сивков је рекао да моћне ракете Сармат могу да испоруче „велики број нуклеарних бојевих глава до циља“ и да имају способност „удара преко Јужног пола“. Он је додао да су САД „рањиве“ на такво оружје, за које је рекао да „представља претњу“ за вулкан Јелоустон.

Национални парк Јелоустоун лежи у северозападном углу Вајоминга и простире се на Монтану и Ајдахо. Највећа водена површина у парку у парку, Јелоустонско језеро, налази се на врху Јелоустонске калдере, највећег супервулкана у Северној Америци. Током гостовања Сивков је такође говорио о могућности да руска војска покуша да изазове земљотрес пре него што се вратио на тему “активирања вулкана”.

Он је рекао да се руска моћна подморница Белгород тренутно налази у Тихом океану и истакао да се калифорнијски раседи Сан Андреас и Сан Хасинто налазе у близини мора.

“А ови раседи, ако се активирају, могу да изазову активирање читавог ватреног лука Тихог океана, што укључује ове раседе, онда долази Јелоустон, затим долазе вулкани Алеутске мреже… прво, ове пукотине би експлодирале, потом би оне срушиле читаву источну обалу Сједињених Држава, а затим би могло да разнесе овај вулкан“, рекао је он.

Идеја коју је покренуо Сивков није прва такве врсте коју је инцирао. У чланку из 2015. који је написао за руску државну медијску кућу VPK Newa, Сивков је рекао да би Москва могла да се супротстави НАТО-у који се „помера ка границама“ Русије употребом нуклеарног оружја у близини супервулкана Јелоустона или раседа Сан Андреас.

“Геолози верују да би супервулкан Јелоустоун могао да експлодира сваког тренутка. Ту постоје знаци растуће активности. Стога је довољан релативно мали удар да би се покренула ерупција. Последице ће бити катастрофалне за Сједињене Државе — земља једноставно нестаје“, написао је он, а пренео је The Sidney Morning Herald.

Руска Сатана

Подсећања ради, развој Сармата, започет 2009. године, приведен је крају и требало би да замени садашњи систем Р-36М2, који је у круговима НАТО-а познат и као СС-18 Сатан. Као наследник овог оружја, оно такође носи злогласни надимак СС-Кс-30 Сатан 2 или Сатанин син.

У новембру прошле године руска стратешка ракетна јединица успешно је спровела тестове на напредној интерконтиненталној балистичкој ракети РС28-Сармат, саопштио је командант те јединице.

„Стратешка ракетна јединица наставља са јачањем напредних ракетних система. Копнени мобилни ракетни систем Јарс се такође показао добрим приликом тестирања“, пренело је министарство одбране изјаву Сергеја Каракајева. Стратешка руска јединица је извела више од 550 маршева током тренинга ове године, од чега је више од 50 одсто изведено ноћу, додао је руски командант.

Руска ракета РС-28 Сармат припада последњој генерацији интерконтиненталних балистичких ракета у Русији. У питању је напредни руски систем са интерконтиненталном балистичком ракетом на течно гориво. Тежина ракете је око 200 тона, а максимални домет лета је 18.000 километара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Мондо