Свет

Анкара ударила на Москву! Изгубили милијарде!

Турска је овог месеца нагло зауставила транзит санкционисане робе у Русију зато што Европска унија и САД врше притисак на савезнике да подрже мере уведене због рата у Украјини.

Влада је наложила обуставу транзита такве робе преко Турске од 1. марта у складу са санкцијама, рекао је високи турски званичник, који је желео да остане анониман, пренео је Блумберг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Систем царињења терета у Турској једноставно је престао да функционише“, навела је Екатерина Лазуткина, сувласница Вендор Царго, компаније за отпрему од врата до врата, царињење и општу шпедицију са седиштем у Москви, која ради кроз Турску.

Царински систем сада блокира робу намењену Русији, рекла је она.

Турска је током прошле године постала једно од уточишта руског богатства и центар за набавку добара, захваљујући личном односу између Владимира Путина и председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Турски извоз у Русију порастао је на 9,3 милијарде долара у 2022. са 5,8 милијарди долара годину дана раније, што илуструје потешкоће са којима су се САД и ЕУ суочиле у окупљању јединственог фронта против Путина.

„Став Турске повезан је са проширењем санкција ЕУ Русији“, рекао је Мустафа Боиациоглу, главни извршни директор истанбулске царинске брокерске куће Субаси, који је потврдио блокаду.

Рекао је да није било званичног саопштења нити прелазног периода, што је изазвало забуну међу компанијама.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс