Свет

БАЈДЕН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ, АМЕРИКАНЦИ НАПАЛИ БОРБЕНИМ АВИОНИМА! Извршен је ваздушни удар!

Дамаск — Војска САД извела је више ваздушних удара у Сирији, на групе милитаната подржане од Ирана и одговорне за ранији напад дроном.

У нападу је убијен један, а рањено више припадника америчког особља, саопштила је војска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пентагон је у четвртак увече известио у исто време и о нападу на америчко особље раније тог дана и о ваздушним ударима САД на милитанте ,преноси Ројтерс.

Напад на базу коалиционих снага у близини Хасаке на североистоку Сирије догодио се око 13.38 часова по локалном времену, а у нападу је, према извештају Пентагона, погинуо један припадник америчког техничког особља, повређен је још један, као и пет америчких војника.

Према обавештајним подацима, сумња се да је напад изведен дроном иранског порекла, саопштила је војска, што је закључак који би могао додатно да погорша већ затегнуте односе између Вашингтона и Техерана, наводи Ројтерс.

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да су узвратни удари изведени по налогу председника Џозефа Бајдена и да су гађани објекти које користе групе милитаната повезане са иранским Корпусом исламске револуционарне гарде (ИРГЦ).

„Ваздушни удари су изведени као одговор на данашњи напад, као и на серију недавних напада на коалиционе снаге у Сирији од стране група повезаних са ИРГЦ“, навео је Остин у саопштењу.

Америчке трупе су биле на удару група које подржава Иран око 78 пута од почетка 2021.

Генерал Ерик Курила, заповедник Централне команде америчких трупа на Блиском истоку, у обраћању пред Комитетом за оружане снаге Представничког дома САД раније у четвртак, упозорио је на иранску флоту дронова.

Извор: Б92