Свет

Борбе се воде на улицама, украјинске снаге пружају снажан отпор

Представник украјинске војске рекао је за АП да је сада превише опасно да цивили напуштају град возилима, па људи беже пешке. Становник Бахмута Хенадиј Мазепа и његова супруга Наталија Ишкова одлучили су да остану у Бахмуту иако су жестоке борбе већи део града претвориле у рушевине.

– Хуманитарна помоћ нам се даје само једном месечно. Нема струје, воде, гаса – рекла је Ишкова за АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија није преузела контролу над источним градом Бахмутом, рекао је портпарол украјинских оружаних снага за ЦНН.

– Борбе у Бахмуту су више на периферији, а град контролишу украјинске обрамбене снаге: Оружане снаге Украјине, гранична стража и национална гарда – рекао је Серхиј Череватји, портпарол источне групе оружаних снага. Украјинске трупе ротирају положаје у Бахмуту у контролисаним, планираним ротацијама, рекао је одговарајући на извештаје о повлачењу неких јединица.

– Нема масовног повлачења украјинских трупа – рекао је он.

Заменик градоначелника Бахмута Олександр Марченко говорио је о ситуацији у граду рекавши да се борбе воде на улицама.

– У граду се воде борбе, а има и уличних борби, али захваљујући украјинским оружаним снагама још увек нису преузели контролу над градом. Циљ Русије је убијање људи и геноцид над украјинским народом. Желе да униште Бахмут… Искрено, не могу да разумем зашто то раде. Верујемо да је у граду око 4.000 до 5.000 цивила.

Они који су у Бахмуту живе у склоништима у којима нема воде, гаса или струје, али добили су грејалице. Град је готово уништен и нема ниједне зграде која је остала нетакнута у овом рату. Ту су потпуно уништене четврти, зграде и стамбени блокови, рекао је Марченко за ББЦ Радио 4.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке