Православље

ЧУДА НА ОСТРОГУ НЕ ПРЕСТАЈУ: Ево зашто је ово један од најпосећенијих манастира на свету

Манастир у коме почива Свети Василије Острошки је место на коме су многи верници пронашли свој спас…

Манастир Острог је током целе године најпосећеније светилиште у Црној Гори, а после Христовог гроба и Свете горе, ово је треће најпосећеније светилиште у хришћанском свету. Разлог за то су бројна чуда која се дешавају у стеновитом црквеном здању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реке верника посећују манастир у који долазе пешице, а велики проценат посетилаца су и брачни парови који не могу да имају деце. Немали је број жена које су после посете вечној кући чувеног свеца остале у другом стању, а све до једне верују да их је управо Василије благословио па су затруднеле.

Верује се да је винова лоза која расте из стене у чувеном манастиру лековита, тачније да њени плодови лече неплодност.

Чудотворна винова лоза

Митрополит Василије се упокојио у манастиру Острог, а на месту на коме је испустио своју душу је никла винова лоза, која се и данас може видети. Недуго затим, митрополит Василије је канонизован за свеца Српске православне цркве, која сваке године 12. маја прославља спомен на њега.

Од тада, па до данашњих дана се непрекидно догађају чуда Светог Василија Острошког, а верујући уз његово име не пропуштају да кажу и слава Му и милост.

Манастир посећују припадници свих вера

На званичном сајту манастира се стално појављују нови текстови који сведоче колико су велика чуда Светог Василија Острошког, а у походе манастиру готово свакодневно долазе поклоници, од којих многи нису православне вере.

У Горњем манастиру се налазе 2 мале цркве: горња црквица посвећена Часном Крсту, где је Св. Василије провео последње године свог земаљског живота у посту и молитви. Друга, доња црква посвећена је Ваведењу Пресвете Богородице, где се данас чувају мошти овог Светитеља.

Како је Василије постао светац?

У часу смрти светог Василија келија се заблиста необичном и надземаљском светлошћу. Тело Светог Василија острошки монаси сахранише у гроб испод црквице Светог Ваведења Мајке Божје.

Народ је почео да долази на његов гроб и молити му се, као што су долазили и за време његовог земног живота. А на гробу су се  почела дешавати многобројна чуда, која ни до данас у Острогу не престају.

Предање каже да се, седам година након смрти Свеца, тадашњем игуману манастира Свети Лука у Жупи код Никшића, Рафаилу Косијеревцу, често се јављао у сну, наређујући му да дође у Острог и отвори његов гроб. То се поновило два пута, јер Игуман свом сну није придавао важност. Тек трећи пут Игуман је одлучио да исприча свој сан братији, који се договорише да оду под Острог.

Када су отворили гроб св. Василија, нашли су тело потпуно неоштећено, жуто као восак, а мирисало је на босиљак. То је, дакле, био прави доказ да је Василије Острошки уистину светац.

Његове мошти су сместили у Ћивот где и данас почивају.

 

Извор: Курир