Издвајамо Православље

ДАНАС ПОЧИЊЕ ТРЕЋА НЕДЕЉА ВАСКРШЊЕГ ПОСТА: Обавезно испоштујте ово

Фото: Pixabay.com

Трећа седмица Васкршњег поста назива се Крстопоклона, а њен главни симбол је крст. Сматра се да крст верницима у овој недељи поста помаже да пронађу смирење и утеху.

Обичај је да се на Крстопоклону недељу износи крст на средину цркве и верници му се поклањају и целивају, подсећајући себе на значај крста у хришћанству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према веровању у овој недељи треба избећи свађе, сукобе, препике, нервозу. Крстопоклона недеља помаже да се суочимо са искушењима, али да у тој борби сачувамо мир, љубав, веру и наду.

У овој недељи се подсећамо речи да „свако носи свој крст на леђима“. Ово не значи само да смо сви оптерећени бригама, тешкоћама, животним проблемима, већ да живимо у складу са својом савешћу. Живети у светлости суда савести, значи да преузимамо одговорност за своје поступке – и када су добри и када су лоши.

Када освестите своје грешке и покајате се, душа се чисти – то је лепота живота у складу са савешћу. Када је душа растерећена и бреме са наших леђа нестаје. Крстопоклона недеља подстиче вернике да се подсете на смисао како добро побеђује увек зло, и како живот побеђује смрт.

Већи део Крстопоклоне недеље се пости на води, док се на уљу посте среда (празник Младенци), субота и недеља. Ово је физички део поста, али духовни је онај који даје прави смисао, а то је уздржање од лоших мисли и дела.

Извор: Сенса