Православље

ДАНАС СЛАВИМО МУЧЕНИКЕ ПАМФИЛА, ПОРФИРИЈА И 12 ДРУГИХ: Једну ВАЖНУ ствар данас сви треба да урадите!

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Памфила и Порфирија и осталих 10 мученика.

На овај велики дан обичај је да прави хришћани помогну брату, пријатељу, комшији који је у невољи. Поготово јер ове године овај празник пада у време поста, када је веома важно чинити добра дела…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Памфила и Порфирије о остали 10 мученика су били ранохришћански светитељи и мученици који су заједно пострадали у време цара Диоклецијана 309. године.

Памфил, презвитер цркве у Кесарији Палестинској, учен и благочестив, исправио је текст Новог завета од грешака разних преписивача; сам је преписивао и поклањао другима. Валент, ђакон, одличан познавалац Светог писма, Павле, хришћанин, частан и угледан, који једном пре тога већ бацан у огањ због вере у Христа.

Илија, Исаија, Јеремија, Самуил и Данило, петоро браће, по телу и духу, родом из Мисира, који су се враћали из рудника Киликијских где су били по осуди. Порфирије, хришћанин који је затражио њихова тела да сахрани. Селевкије, који је пришао и пољубио мученике пре него што су посечени Селевкије, официр.

Теодул, старац, слуга римског судије, који је при спроводу пољубио једног од мученика и Јулијан, који је целивао мртва тела мученика. Српска православна црква слави их 16. фебруара по црквеном, а 1. марта односно 29. фебруара преступне године по грегоријанском календару.

 

 

Извор: Курир