Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ У ЕВГЕНИЈИ: Они који данас не ураде ОВУ једну ствар биће жељни свега, а ево шта данас не смете радити са НОВЦЕМ!

Српска православна црква је данашњи дан посветила Светим мученицима у Евгенији.

Њихова имена зна само Господ, који их је записао у Књигу Живих на небесима!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По народном веровању не ваља правити свадбе, веридбе, кумства, побратимства, не узимају се позајмице, нити се даје на зајам, не гради се кућа, нити нешто око куће. Обичаји су да се у вечерима поклада сакупљају пријатељи, рођаци и суседи по гувнима и забављају уз шалу и разне играрије, а кад почне да пада мрак пале велику ватру и седе до поноћи.

За покладе се обично спрема богата трпеза и позивају се сиромашнији суседи и пријатељи да се и они добро омрсе у заједничком обедовању.

Народно је веровање да ће они који не припреме богату трпезу на овај дан целе године оскудевати у свему. Верује се и да никако не би требало данас заборавити позвати неког од сиромашних познаника за трпезу.

У градовима је овај обичај попримио другачији облик, те се ваља сиромашнима однети каква одећа или какво год материјално добро.

У већини крајева, у току дана или вечери млађи свет води главну реч – збија разне шале по селу или одлазе на нека позната места у околини где се забављају…

 

Извор: Srbija Danas