Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ ЕВДОКИЈУ: Ако страдате, помолите се светитељки овим речима за спас

Верници Српске православне цркве данас обележавају дан посвећен великој мученици

Српска православна црква и њени верници широм света данас обележавају празник посвећен преподобној мученици Евдокији, светитељки која се молитвама борила за спасење душа, посебно оних који, како се наводи у списима СПЦ, страдају од блудне страсти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Житје преподобномученице Евдокије

Живела у Илиопољу граду Феничанском за време царовања Трајанова. Најпре велика развратница, а потом покајница, испосница и најзад мученица. Развратом је била сабрала огромно богатство. Преокрет у њеном животу направио је, Промислом Божјим, неки стари монах Герман, и то нехотично.

Дошавши послом у град, он одседне код једног хришћанина, чија се кућа додиривала са кућом ове Евдокије. Када је он ноћу почео по обичају монашком читати Псалтир и неку књигу о Страшноме Суду, Евдокија га чује и с пажњом стане ослушкивати његове речи све до краја. Страх и ужас обузме је, тако да је остала будна до сванућа. А чим сване, она пошаље слуге да умоле тога монаха да дође к њој. Герман дође, и међу њима се отпочне дуг разговор о ономе што је старац монах прошле ноћи читао, и уопште о вери и спасењу.

Резултат тих разговора буде да Евдокија замоли месног епископа да је крсти. После крштења она предаде све своје имање цркви, да се разда сиромасима, отпусти своје слуге и робове, а она се повуче у неки женски манастир. И тако се одлучно посвети сва монашком животу, послушању, трпљењу, бдењу, молитви и посту, да буде после тринаест месеци изабрана за игуманију.

Проживе у манастиру педесетшест година, и удостоји се пред Богом да јој Бог даде толику благодат, те и мртве васкрсаваше. Када наста гоњење хришћана од некога кнеза Викентија, света Евдокија би посечена мачем.

VW Golf 5 1.9TDI GT Sport 4Motion

Молитва светој преподобномученици Евдокији

Теби Богом изабраној од рода самарјанскога и позваној из бездана погибељи у ограду Свете Цркве Његове, на свечаност прворођених чија су имена записана на Небесима, преподобномученице Евдокија, узносимо похвални песмопој, јер много може молитва праведнице пред милосрђем Свевишњега, па и од сваке невоље да спасе оне који ти кличу:

Радуј се, мученице Евдокија, молитвенице за спасење душа наших!

Ангелски чинови и душе праведника на Небесима радују се радошћу великом због једнога грешника који се каје – по истинитој речи Господњој. И ми, земнородни, гледајући како си и ти из дубине безакоња на пут спасења натприродно изведена Евдокија предивна, радујемо се, и Господу благодарећи, похвално ти кличемо:

Радуј се, јер Бог чудо милосрђа Свога кроз тебе објави!

Радуј се, јер си чудесну силу доброте Христове на себи показала!

Радуј се, из таме греховне на дивну светлост Јеванђеља позвана!

Радуј се, јер си из кала сласти велијарових рајске сладости достигла!

Радуј се, јер се молиш за наше обраћење од злих дела!

Радуј се, мученице Евдокија, молитвенице за спасење душа наших!

Извор: НМагазин/Пензионисани/М.П