Србија

ДОШЛО ЈЕ ДО ХИТНИХ ИЗМЕНА! Возачи ОПРЕЗ због ОВОГ прекршаја биће вам ОДУЗЕТО возило!

Аутомобили ће се одузимати повратницима за најтеже прекршаје, без обзира да ли су они власници аутомобила или не, предвиђено је изменама закона о саобраћају.

Ако позајмите аутомобил некоме ко у две године направи неки од 18 најтежих саобраћајних прекршаја, суд ће вам привремено одузети возило, без обзира што ви нисте били за воланом. Ово је предвиђено Нацртом измена закона о саобраћају који би до краја месеца требало да се нађе пред Владом, а потом буде усвојен и у Скупштини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила у крви, одбијање алко-теста, вожња без возачке дозволе или током мере забране управљања возилом – само су неки са списка најтежих прекршаја због којих се остаје без кола, без обзира на то ко је њихов власник. То је за Информер потврдио Дамир Окановић, председник Комитета за безбедност саобраћаја.

– Ову листу могли бисмо да назовемо „црна листа прекршаја“, јер се односи на најопаснија понашања у саобраћају – каже Окановић и додаје да је реч о привременом одузимању возила до окончања судског поступка.

Шта је насилничка вожња

Насилничка вожња, како објашњава Дамир Окановић, јесте она када возач два или више пута прође црвено светло на семафору, ако између два узастопна проласка није прошло 10 минута, када претиче колону на неиспрекиданој уздужној линији или прекорачи брзину у насељу за 90 км/х више од дозвољене, а ван насеља за 100 км/х. Ту спада и управљање возилом у стању потпуне алкохолисаности.

– Суд, према постојећим прописима, има могућност да у поступку возило одузме и трајно. Возило ће се одузимати без обзира на то да ли је неко направио прекршај у свом или туђем возилу. А власник има право да, ако трпи штету због одузимања кола, од онога ко је направио прекршај тражи накнаду штете – истиче Окановић.

Хитне измене

Како каже Окановић, измене закона су хитне, а паралелно са њима ради се и на новом закону о безбедности саобраћаја, који би требало да буде завршен до краја године. Према њему би суд у одређеним ситуацијама имао не само могућност него и обавезу одузимања возила.

Саговорник Информера додаје и да је велики број жртава страдао управо због вожње у алкохолисаном стању и прекорачења брзине. Није превише неуобичајена ни вожња без дозволе, као и вожња током изречене мере забране управљања возилом или одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена.

– Некоме ко нема положен возачки испит не можете изрећи казнене поене, нити му узети дозволу, већ само наплатити казну или евентуално изрећи двомесечни затвор, па испада да је он у повољнијем положају од регуларних возача. Зато је одузимање возила права мера код повратника када је у питању ово дело – истиче наш саговорник.

Листа прекршаја

1. Вожња под дејством алкохола са више од 1,2 промила
2. Одбијање алкотестирања или тестирања на опијате
3. Прекорачење брзине за више од 100 км/х у насељу
4. Прекорачење брзине за 90 км/х у насељу
5. Прекорачење брзине за више од 60 км/х у зони школе или зони *30*
6. Прекорачење брзине за више од 50 км/х у зони успореног саобраћаја
7. Превоз детета млађег од 12 година на месту возача
8. Превоз детета млађег од 12 година на месту које није предвиђено за седење
9. Пролазак кроз најмање два црвена светла на семафору у размаку краћем од 10 минута
10. Претицање колоне возила преко пуне линије
11. Вожња без положене иједне возачке категорије
12. Вожња током мере забране управљања возилом
13. Вожња након одузимања возачке дозволе због накупљених казнених поена
14. Вожња за време привременог искључења из саобраћаја
15. Вожња ноћу на неосветљеном путу без иједног укљученог светла на возилу
16. Претицање или обилажење возила које се зауставља или се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу
17. Претицање колоне под пратњом
18. Непропуштање возила под пратњом

Трајно узимање

Стручњак за безбедност саобраћаја професор Милан Вујанић сматра да одузимање возила треба да буде трајно.

– Дакле, неко направи дело, одузима му се возило до окончања поступка. Након тога се враћа власнику, а заправо требало би да буде трајно. Ако код вас нађу пиштољ а немате дозволу за њега, одузеће вам га. А ако нађу да возите ауто а немате право да возите, у чему је разлика када је и ауто опасна ствар? Има возача које никако не можете убедити да се понашају у складу са прописима. Онда му лепо одузмете то возило којим крши прописе, продате га и паре ставите у фонд за безбедност саобраћаја – каже Вујанић.

Званични подаци МУП за прошлу годину показују да је трећина свих погинулих у саобраћају настрадала због неприлагођене брзине, а због вожње у алкохолисаном стању сваки седми.

 

 

Извор: Информер